Brussel, 15 maart 2024 – Tijdens de tweede bijeenkomst van de EU Klimaatpact Top in Brussel, deelde Fons Janssen, een doorgewinterde klimaatpactambassadeur en vooraanstaand pleitbezorger van duurzaamheid uit het Nederlandse Limburg, zijn visie en persoonlijke inzichten over de weg voorwaarts voor het EU Klimaatpact. Zijn ervaring, die zich uitstrekt over vijf jaar diepgaande betrokkenheid bij het pact, biedt een uniek perspectief op de interactie tussen bedrijven, de civiele samenleving, lokale overheden en burgergemeenschappen met de EU-instellingen.
Een brug slaan tussen EU, jeugd en duurzaamheid
Janssen, die de transitie maakte van jeugdadvocatuur naar een leidende rol binnen het EU Klimaatpact, benadrukt het belang van deze coalitie in het bevorderen van discussies rondom groene ambities en het aanpakken van sociale uitdagingen. “Het pact vertegenwoordigt een ongelooflijke reis in het begrijpen van de dynamiek tussen verschillende stakeholders en hun interactie met EU-instellingen,” aldus Janssen. Zijn betrokkenheid varieerde van grassroots jeugdactivisme tot aan zijn huidige rol als enthousiaste klimaatpactambassadeur.
Het EU Klimaatpact en de klimaatbeweging
Janssen herinnert zich de vroege dagen van het pact, toen publieke raadplegingen essentieel waren voor het vormgeven van het initiatief. Deze bijeenkomsten, online sessies en klimaatmarsen speelden een cruciale rol in het vormen van het momentum voor klimaatactie in 2019-2020. “De stem van Generatie Z heeft een resolute plaats gevonden binnen activisme, het maatschappelijk middenveld en beleidsvorming, waardoor de absurditeit van inactiviteit benadrukt wordt,” voegt Janssen toe.
Tips voor succesvolle ambassadeursacties
Janssen biedt enkele waarnemingen en suggesties om de impact van het EU Klimaatpact en de acties van de ambassadeurs te versterken. “We moeten bestaande bewegingen niet opnieuw uitvinden, maar eerder verbinden,” stelt hij. Dit omvat het navigeren door uitdagingen zoals beleidsmoeheid na de gas- en energiecrisis van 2022 en het tegengaan van conservatieve opstanden, zoals die gezien bij Nederlandse boeren.
Verdieping in diversiteit en inclusiviteit
Een ander belangrijk aandachtspunt van Janssen is het waarborgen van diversiteit en inclusiviteit binnen het pact. Hij prijst de inspanningen om individuen uit etnische minderheden in Europa te versterken en benadrukt de noodzaak om een breder scala aan groepen te bereiken. “We moeten ons inzetten om een inclusievere gemeenschap te bouwen, die iedereen, inclusief geïntegreerde vluchtelingen en biculturele Europeanen, omvat,” zegt hij.
Integratie in nationale en lokale klimaatplannen
Tot slot benadrukt Janssen het belang van een betere integratie van het EU Klimaatpact in bestaande nationale en lokale sociale klimaatplannen. Hij moedigt de Europese Commissie en haar ambassadeurs aan om proactief verbinding te maken met nationale en lokale groene sociale programma’s, om zo de implementatie van EU-beleid over verschillende bestuurslagen heen te versterken. Met deze inzichten en aanbevelingen hoopt Janssen een bijdrage te leveren aan de toekomstige richting van het EU Klimaatpact, terwijl hij de essentiële rol van diversiteit, inclusiviteit en de kracht van gemeenschappelijke actie benadrukt.
Inhoud tekst is gebaseerd op de uitgebreide bijdrage van Fons Janssen op Linkedin, tekst bewerkt door Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be