Ontluikend groen in Beisbroek: een bosgebied breidt uit
Wanneer de natuur een uitgestrekte canvas wordt, waar men met groene penseelstreken een nieuw bos schildert, dan spreekt men in Brugge van een waar plantfestijn. In het kloppende groene hart van Sint-Andries, waar Beisbroek haar naam met trots draagt, werd het bosdomein met liefst 24 hectare uitgebreid. Dit is het resultaat van een symbiose tussen menselijke inzet en natuurlijke groei, een samenspel dat vanaf dinsdag 7 november 2023 om 14.00 uur gevierd zal worden met een groot plantfestival.
Een dialoog met de aarde: het belang van bosuitbreiding
Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein, spreekt met een hart vol groen over dit ambitieuze project. “In een tijd waarin stenen steden de horizon lijken te bepalen, hebben wij, in nauwe samenwerking met boer Declercq, gekozen voor een levendige uitbreiding van onze groene ruimte,” verhaalt zij. “Deze keuze werd mede mogelijk gemaakt door een wisselwerking van empathie en begrip tussen de agrarische wereld en de stedelijke visie.” Het resultaat? Een grootschalige transformatie van akkerland naar bosgebied, die nu zijn vruchtbare apotheose nadert.
Verankering van de natuur: een feestelijke aanplant
In de aanloop naar dit festival hebben kinderhanden reeds hun toekomst veiliggesteld door het aanplanten van een geboortebos, en scoutsgroepen hebben hun pioniersgeest getoond door bomen te verankeren in de aarde. Burgemeester Dirk De fauw benadrukt het belang van deze initiatieven: “Bomen zijn onze bondgenoten in een tijd waarin de aarde om zorg smeekt. Ze bieden niet alleen een verkoelende schaduw, maar ook een belofte voor een gezondere toekomst.”
Een bosrijk spektakel: meer dan enkel planten
Het Beisbroekse plantfestival ontpopt zich tot een waar spektakel, waarbij jong en oud de handen uit de mouwen steken. Met een speelbox die de kleinsten uitnodigt, sprookjesfiguren die tot de verbeelding spreken, en de geur van warme wafels die de zaterdag vult, wordt de natuurlijke groei van de stad gevierd. Iedere deelnemer zal huiswaarts keren met een tastbare herinnering aan deze bijzondere dag.
Educatieve verrijking: van zaailing tot boomkruin
Speciaal voor scholen is er ‘Het leven van een boom, met plantmoment’, waarbij de kringloop van de natuur niet alleen wordt uitgelegd, maar ook voelbaar gemaakt. Klassen krijgen de kans om, onder begeleiding van een gids, de wortels van hun kennis te verdiepen en letterlijk bij te dragen aan de groei van het bos.
Herdenking en hoop: het vredesbosje
Op 11 november, een dag van herinnering, zal het vredesbosje een stille getuige worden van het verleden, maar ook een teken van hoop en voortzetting. Hier kunnen individuen en groepen een levend monument creëren, een groene nalatenschap die door de tijd heen groeit.
De toekomst zaaien: een geboortebos
Elk jong leven wordt gevierd met de aanplant van een nieuw leven: bomen. Op 12 november is het bos in Beisbroek de ontmoetingsplaats voor gezinnen die samen met hun kroost een levensboom planten, een symbolische en hoopvolle handeling die de cyclus van het leven eer aandoet.
Jong groen: de jeugd aan het roer
De stad Brugge, in samenspraak met de Vlaamse overheid, geeft de jeugd de teugels in handen tijdens de Dag van de Jeugd. Op 17 november zullen jonge harten samen een nieuw stuk bos tot leven wekken, en zo de traditie van zorg voor de aarde voortzetten.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be