Ex-sluismeester veroordeeld voor sabotage bij sluizen van Polderbestuur

Een voormalig sluismeester werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel na sabotage in verschillende sluizengebouwen van de Zeebrugse haven in juni 2022. De verdachte manipuleerde sluizen en veroorzaakte grote veiligheidsrisico’s. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor het binnendringen en vernielen van een toegangsdeur, maar vrijgesproken van andere aanklachten.

Op donderdag 17 oktober 2024 werd in de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, een voormalige sluismeester veroordeeld voor het binnendringen in verschillende sluizengebouwen en het plegen van sabotage. Het vonnis van zes maanden gevangenisstraf met uitstel voor een termijn van drie jaar kwam na een uitgebreid onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen die plaatsvonden in juni 2022. De veroordeelde werd ook verplicht om schadevergoedingen te betalen aan de burgerlijke partij.

Sabotage in de nacht van 20 juni 2022

In de vroege uren van 20 juni 2022, om precies 02.06 uur, ontving de politie een oproep van de sluiswachter van “De Nieuwe Polder van Blankenberge”. Dit polderbestuur is verantwoordelijk voor het waterbeheer in de regio Zeebrugge-Bredene-Brugge. De sluiswachter meldde sabotage op zes verschillende locaties, waar sluizen en stuwen waren gemanipuleerd, waardoor er gevaar was dat water onbeheerd zou wegstromen. De politie werd gewaarschuwd voor het dreigende risico dat de gebieden tussen Zeebrugge, Bredene en Brugge bij de ochtendvloed van de Noordzee tot wel twee meter onder water zouden komen te staan.

In vijf van de betreden dienstgebouwen, waar de bedieningspanelen van de sluizen en pompen zich bevinden, bleek toegang te zijn verkregen met sleutels. In één gebouw werd echter de deur geforceerd, wat leidde tot verdere schade.

Tenlastelegging en onderzoek

De voormalig sluismeester moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor een aantal ernstige feiten. Onder andere:

  • Het vervalsen van sleutels die toegang gaven tot de sluizengebouwen
  • Poging tot vernieling van sluizen, stuwen en pompen
  • Het onrechtmatig binnendringen in de haven van Zeebrugge
  • Het vernietigen van een toegangsdeur

De verdachte ontkende de feiten aanvankelijk, maar bewijsstukken uit camerabeelden en verhoren toonden een ander beeld. Uit nummerplaatherkenning bleek dat de beklaagde aanwezig was op de locaties op momenten dat de sabotage plaatsvond.

Verdediging faalt

Tijdens de rechtszaak bleek uit verschillende verklaringen van de beklaagde dat hij meerdere keren zijn verhaal veranderde, wat zijn geloofwaardigheid ondermijnde. Daarnaast had de beklaagde een zeer gedetailleerde kennis van de installaties, die alleen iemand met ervaring kon hebben. Zijn recente functie als sluismeester gaf hem toegang tot cruciale informatie die voor anderen niet beschikbaar was.

Hoewel de beklaagde bekende dat hij nog twee sleutels had van zijn vorige functie, werd er onvoldoende bewijs gevonden dat deze sleutels frauduleus waren nagemaakt. Hierdoor werd hij vrijgesproken van deze beschuldiging.

Vonnis

De rechtbank sprak uiteindelijk het vonnis uit: zes maanden gevangenisstraf met uitstel voor drie jaar. Daarnaast moet de veroordeelde 1.024,68 euro schadevergoeding en 600 euro gerechtskosten betalen aan de burgerlijke partij. De rechter hield rekening met het blanco strafblad van de beklaagde, wat bijdroeg aan de voorwaardelijke straf.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)