Europese inzet tegen dakloosheid: een gezamenlijke strijd voor een dak boven elk hoofd

De conferentie ‘Naar nul dakloosheid, slechts 6 jaar om te slagen’ benadrukt de Europese inzet en samenwerking in de strijd tegen dakloosheid, met een focus op beleid, uitdagingen en de implementatie van het Housing First-model als een effectieve oplossing. Het evenement markeert een stap voorwaarts naar het doel van het uitroeien van dakloosheid tegen 2030, met de nadruk op de noodzaak van een gezamenlijke aanpak en de inzet van financiële en politieke middelen.

Brussel, 9 februari 2024 – Tijdens de Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie werd een tweedaagse conferentie gehouden met als titel ‘Naar nul dakloosheid, slechts 6 jaar om te slagen’. Het evenement, dat plaatsvond op 8 en 9 februari in Brussel, bracht vertegenwoordigers van lidstaten, experts en verenigingen die zich inzetten voor de zaak samen, allen gedreven door een hernieuwde toewijding aan een toekomst zonder dakloosheid.

Een toegewijde samenwerking

De conferentie had als hoofddoel de vooruitgang te beoordelen die door de lidstaten en de Europese Unie is geboekt sinds de Verklaring van Lissabon, waarin de leden zich ertoe verbonden dakloosheid tegen 2030 uit te roeien. Deelnemers benadrukten de noodzaak om de inspanningen van iedereen die betrokken is bij het voorkomen en bestrijden van dakloosheid, te combineren.

De Belgische minister voor Sociale Integratie en de Strijd tegen Armoede onderstreepte het Europese engagement: “Deze kwestie maakt al sinds de Verklaring van Lissabon in 2021, gericht op het uitroeien van dakloosheid tegen 2030, integraal deel uit van de Europese zorgen. De lidstaten hebben proactieve beleidsmaatregelen ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. De bijeenkomst van vandaag hielp om de beste praktijken te identificeren die zullen dienen als basis voor reflectie voor de volgende Europese Commissie.”

Europese initiatieven en uitdagingen

De ministeriële conferentie verzamelde een aantal EU-lidstaten en EPOCH (Europees Platform ter Bestrijding van Dakloosheid), opgericht naar aanleiding van de conferentie in Lissabon in 2021. Er werd gefocust op de politieke uitdagingen die met dakloosheid gepaard gaan, met nadruk op de noodzaak om de acties van de verschillende publieke autoriteiten (nationaal, regionaal, lokaal) te coördineren, de nodige budgettaire middelen voor het bestrijden van dakloosheid toe te wijzen, toegang tot Europese fondsen te vergemakkelijken, het aantal daklozen op een gestandaardiseerde manier te beoordelen, en NGO’s, daklozen en gemeenschappen te betrekken bij de uitvoering van maatregelen tegen dakloosheid.

Housing First: een structurele oplossing

De conferentie belichtte ook het Housing First-model als een structurele en duurzame reactie op het doel om dakloosheid tegen 2030 uit te roeien. Dit model, dat onmiddellijke toegang tot huisvesting biedt zonder andere voorwaarden dan die (rechten en plichten) waaraan een ‘reguliere’ huurder is onderworpen, werd geprezen om zijn positieve resultaten. In België geven meer dan 40 projecten in de drie regio’s vorm aan dit programma (en dankzij het intensieve werk van de teams in het veld zijn meer dan 1.000 Housing First-ondersteuningstrajecten gerealiseerd).

Naar een Europese aanbeveling

Aan het einde van de conferentie vernieuwden de lidstaten hun toewijding aan het bestrijden van dakloosheid tegen 2030, terwijl ze hun steun uitspraken voor het Europese Platform EPOCH. De deelnemers prezen het tot dusver verrichte werk en benadrukten de noodzaak om de financiële en politieke capaciteit van dit platform te versterken. De cruciale kwestie van middelen, die essentieel zijn voor het implementeren van effectieve maatregelen, kan zowel op nationaal als Europees niveau worden opgelost, via Europese fondsen, de interventie van de Europese Centrale Bank en andere financiële steunbeleidsmaatregelen. De conclusies van de conferentie zullen worden geïntegreerd in de Verklaring van La Hulpe van april 2024, die ondertekend zal worden door de instellingen van de Europese Unie, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld.

Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be