Europa aan de vooravond van Klimaatverandering: een oproep tot actie

Europa staat op een keerpunt in haar aanpak van klimaatverandering, met nieuwe doelstellingen en een hernieuwde focus op samenwerking en aanpassing. Terwijl de effecten van klimaatverandering al voelbaar zijn, blijft de EU vastberaden om haar deel te doen en de rest van de wereld aan te moedigen hetzelfde te doen.

Vrijdag, 27 oktober, Charlemagne-gebouw

Een nieuw tijdperk van klimaatambities

Speech van Wopke Hoekstra, Europees commissaris voor klimaatactie in Brussel

Wanneer we onze plannen tot uitvoering brengen, tonen onze modellen aan dat de Europese Unie haar netto-emissies met ongeveer 57% kan verminderen ten opzichte van de eerder gevestigde doelstellingen. Maar we zijn hier niet om te stoppen. Sterker nog, we zijn al volop bezig met de volgende stappen.

Het traject vooruit

Naarmate de Unie haar 24e jaar ingaat, zullen we tegen het eerste kwartaal een grondige evaluatie presenteren van onze doelstellingen voor 2040. Deze doelstellingen zullen als kompas dienen voor investerings- en bedrijfsbeslissingen binnen de hele Unie.

Het wetenschappelijke perspectief

De wetenschap spreekt voor zich: we hebben een doel en we hebben actie nodig. Daarom streef ik ernaar om tegen 2040 een reductiedoelstelling van minstens 90% voor te stellen aan het college van EU-commissarissen. Maar laten we duidelijk zijn: de enige manier om dit te laten slagen, om al ons klimaatwerk te laten werken, is als we dat samen doen. Samen met onze burgers, het maatschappelijk middenveld en onze bedrijven.

De harde realiteit van klimaatverandering

De effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Of het nu de verwoestende bosbranden in Griekenland en Italië zijn, de overstromingen in Frankrijk en Spanje, of de dodelijke hittegolven die ons continent teisteren – de impact is onmiskenbaar. Het is schokkend dat er in 2023 alleen al 61.000 overlijdens zijn gemeld als gevolg van hittestress.

Adaptatie en veerkracht

We moeten ons voorbereiden op de verhoogde risico’s die we vandaag al zien. De Unie heeft al een solide kader opgezet en ik zal blijven aandringen op systematische aanpassingen om onze langetermijnveerkracht te vergroten. Volgend jaar presenteren we de eerste Europese klimaatbeoordeling, die specifiek zal kijken naar de blootstelling van mensen en onze economie aan klimaatrisico’s.

Een wereldwijd perspectief

Hoewel Europa slechts verantwoordelijk is voor ongeveer 7% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, is onze ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden slechts een deel van de wereldwijde oplossing. We moeten ook de resterende 93% van de wereld erbij betrekken.

Tekst EU Klimaatpact ambassadeur Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be