Een vooruitstrevende stap: Kortrijkse innovatie voor mijnenvrije toekomst in Oekraïne

Drie broers, gesteund door BUDA::lab in Kortrijk, ontwikkelden een baanbrekende en betaalbare ontmijningsrobot voor Oekraïne. Met de hulp van lokale scholen en vrijwilligers hoopt dit initiatief Oekraïne te helpen haar grondgebied veilig te maken.

Ontstaansvonk in het creatieve hart van Kortrijk

Een verhaal dat zijn kiem kent in BUDA::lab, de bruisende openbare werkplaats in Kortrijk, trekt internationaal de aandacht. Het was hier dat drie visionaire broers, gedreven door een passie voor technologie en een verlangen om iets substantieels bij te dragen aan een getraumatiseerde wereld, hun innovatieve droom introduceerden. Een droom om ontmijningsrobots te ontwikkelen die de Oekraïense bodem, geteisterd door ontplofbare bedreigingen, veiliger zouden maken.

Een noodzaak gekenmerkt door cijfers en tragedies

Ondanks het staken van de vijandelijkheden blijven de littekens van de oorlog duidelijk en destructief. Statistieken tonen aan dat de overblijfselen van oorlogen, vooral landmijnen, voor een duizelingwekkend aantal slachtoffers blijven zorgen. Het schokkende feit is dat 1 op 8 van deze onschuldige slachtoffers kinderen zijn. Oekraïne schreeuwt om ontmijningsoplossingen om zijn steden en gemeenschappen weer veilig te maken.

Broederlijke visie, collectieve realisatie

De broers Vancraen, die zakelijke roots hebben in Kiev, zochten met hun idee steun bij BUDA::lab. In de geborgenheid van deze ruimte, waar creativiteit en technologische deskundigheid elkaar ontmoeten, werd hun visie werkelijkheid. Met de hulp van een gediversifieerd team, bestaande uit vakmensen van verschillende disciplines, zag een prototype van de ontmijningsrobot het levenslicht.

Revolutionaire besparing voor een grotere impact

Het team in BUDA::lab streefde niet alleen naar innovatie, maar ook naar betaalbaarheid. In een landschap waar de gemiddelde ontmijningsrobot meer dan 1 miljoen euro kost, hadden de broers Vancraen en hun team een ambitieus doel: een efficiënte robot creëren die voor slechts 40.000 euro verkrijgbaar zou zijn. Deze aanzienlijke prijsdaling heeft het potentieel om het ontmijningsproces te democratiseren en veiligheid op grotere schaal terug te brengen naar Oekraïne.

Samenwerking met een dieper doel

De samenwerking stopte niet bij BUDA::lab. Twee lokale scholen, BuSO De Hoge Kouter en PTI Kortrijk, stapten in dit nobele project, variërend van technische bijdragen tot de laatste afwerking.

Reflecties van betrokken leiders

Stan Dewaele, coördinator van BUDA::lab, benadrukte de kracht van gedeelde expertise en noemde het project een ultieme demonstratie van wat een makerspace kan realiseren. Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk, sprak ook haar trots en dankbaarheid uit over het initiatief en de bijdrage van de gemeenschap.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be