Een stilte die spreekt in Diksmuide…

In een landschap van voortdurende communicatie belicht dit artikel de onverwachte stilte opgelegd aan Westnieuws.be door het stadsbestuur van Diksmuide. Dit volgde op het verzoek van de stad om hun bron te onthullen over de onthulling van een nieuwe personeelscafetaria. Het stuk bespreekt het belang van bronbescherming en zoekt verheldering bij de oppositieleider. Westnieuws.be heeft kritische vragen gesteld aan de oppositieleider van Vooruit, Kurt Vanlerberghe, over de huidige stand van zaken binnen het stadsbestuur van Diksmuide. Vanlerberghe benadrukt het gebrek aan voortgang en de noodzaak van verandering.

Mediastilte voor Westnieuws.be

De golf van het huidige medialandschap, gevoed door onophoudelijke nieuwsstromen, bevat af en toe momenten van verstilling. Die verstilling kan een donderend signaal zijn in een wereld waar communicatie centraal staat. Het incident rond de stad Diksmuide is zo’n punt van stilte dat vragen oproept over de kernwaarden van de journalistiek en de heilige bescherming van bronnen.

Een open boek met enkele gesloten pagina’s

Het recente schrijven van Gudrun Steen voor ‘Het Laatste Nieuws’ werpt een verhelderend licht op het bestuurlijke besluitvormingsproces van Diksmuide. Burgemeester Lies Laridon liet weten dat slechts een handvol geplande acties – 8 van de 86 – niet het daglicht zouden zien. Een ogenschijnlijk positief verhaal, prominent gepresenteerd. Echter, zoals in elk verhaal, zijn er lagen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn.

Het weerklinken van een verzwegen bron

Het bekendmaken door www.westnieuws.be van een nieuwsfeit, met name dat van de nieuwe personeelscafetaria in Heernisse van het stadsbestuur Diksmuide, heeft Westnieuws.be op een stil pad gezet. Er werd gevraagd naar hun bron binnen het stadsbestuur. Toen deze bron ontkende ooit informatie te hebben verstrekt, vond er een merkwaardige radiostilte plaats. Hoofdredacteur Serge Jansen, aan het roer van Westnieuws.be, werd afgesloten van alle officiële communicatie van de stad. Het sacrale principe van bronbescherming, dat elke journalist koestert, kwam hierdoor onder druk te staan. Dit gaat echter heel ver. Westnieuws.be werd ook als nieuwsmedium van de website van stad Diksmuide gehaald.

De onhoorbare schreeuw van Westnieuws.be

In het turbulente landschap van het hedendaagse nieuws zijn er momenten waarop deze stilte meer zegt dan woorden.

De onvermoeibare roep van de plicht

Zelfs te midden van een zichtbare boycot is Westnieuws.be onvermoeibaar blijven berichten over Diksmuide. Deze toewijding aan journalistieke integriteit wordt des te opmerkelijker gezien de verlammende stilte van andere grote nieuwsorganisaties. Waar zijn de kolommen in ‘Het Laatste Nieuws’, ‘Het Nieuwsblad’, of de ‘Krant van West-Vlaanderen’? Hun stilzwijgen is oorverdovend en tekenend voor de huidige staat van de media, ook deze stilte spreekt, nochtans waren zij allen aanwezig op de gemeenteraad waar Kurt Vanlerberghe (Vooruit) het als enige politicus opnam voor de lokale persvrijheid. Mogen journalisten dan zelf niet meer op zoek gaan naar nieuws, vroeg hij in de gemeenteraad? Of moeten zij enkel de voorgekauwde artikels van de stad overnemen?

De zwijgende mediacultuur: Een verontrustende reflectie op Diksmuide’s democratie

Wanneer de kernwaarden van de journalistiek — zoals de essentiële bescherming van het bronnengeheim — openlijk worden genegeerd of zelfs uitgedaagd, zou men verwachten dat er een luidruchtige weerklank komt uit de mediagemeenschap. Het griezelige stilzwijgen dat nu heerst, schetst een verontrustend beeld.

Het bronnengeheim: Meer dan slechts een principe

Het niet opkomen voor het heilige bronnengeheim door collega-journalisten is niet slechts een teken van professionele nalatigheid; het is een alarmerend signaal. Dit geheim is niet zomaar een journalistieke richtlijn, maar de steunpilaar die zorgt voor onbevreesde en onpartijdige verslaggeving.

De schaduw van vrees

Dat zelfs doorgewinterde journalisten lijken terug te deinzen, suggereert dat er een onderliggende angst heerst om in ongenade te vallen bij machtsstructuren. Hoe is het mogelijk dat professionals die getraind zijn om de waarheid te zoeken, zich nu in de schaduwen verstoppen? Het feit dat media-instellingen en journalisten zich stil houden, werpt een donkere schaduw over de stand van de lokale democratie in Diksmuide. Als de vierde macht, belast met het controleren van de andere machten, haar stem niet durft te verheffen, welke hoop is er dan nog voor transparantie en rechtvaardigheid?

De opvallende afwezigheid van de groten

Het valt niet te ontkennen dat grote nieuwsbronnen afwezig bleven in de verslaggeving over deze delicate kwestie. Hun verzuim om over de situatie te berichten, benadrukt de steeds grotere behoefte aan onafhankelijke en moedige journalistiek in deze tijd.

Eén heldere stem in de duisternis

Te midden van deze mediastilte, was er echter één nieuwsbron die dapper genoeg was om de stilte te doorbreken: E-Diksmuide. Zij durfden als eenzame heraut het belangrijke vraagstuk aan te kaarten, en verdienen alle lof voor hun moed.

Het woord van de oppositie

In deze duistere wateren van verbroken communicatie, zocht Westnieuws.be verheldering bij de rots in de branding, oppositieleider Kurt Vanlerberghe van Vooruit. Wat volgt is een diepgaand gesprek, waarin vragen en antwoorden worden verweven in een dans van democratische waarden.

Bijna een halve maatregel

Het stadsbeleid van Diksmuide lijkt zich in een merkwaardige situatie te bevinden. Als er uiteindelijk slechts 8 van de 86 niet zullen worden uitgevoerd, roept dit vanzelfsprekend vragen op. Zijn de overige acties dan al allemaal voltooid? Of bevinden ze zich nog in een traag voortschrijdende fase van uitvoering?

Kurt Vanlerberghe, Vooruit vertelt:”Je zou verwachten dat na 5 jaar besturen, op 1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, de meeste aangekondigde acties uitgevoerd zijn. Volgens de bestuursmeerderheid zelf zijn slechts 40 van de 86 acties al uitgevoerd, dus minder dan de helft. Dit kan bezwaarlijk een gunstig rapport genoemd worden. Belangrijke dossiers als de uitbreiding van de kunstenacademie en het voorzien van serviceflats nabij Yzerheem zijn weggevallen, terwijl van de aanleg van de beloofde fietspaden langsheen het spoor van Diksmuide richting Esen, tussen Vladslo en Esen, langs de Jonkershovestraat, tussen Vladslo en de Wikkelaar of nog tussen Pervijze en Ramskapelle niet in huis komt.”

Financiële keuzes onder de loep

De Boterhalle, ooit een parel van architectonische kunst, lijkt nu een zware financiële last voor de belastingbetalende burgers, want de bouw van een nieuwe evenementenhal in Diksmuide blijft maar aanslepen. Hoe is het mogelijk dat de bouwkosten meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van de oorspronkelijke raming? Een stijging die velen zouden classificeren als astronomisch. Bij dergelijke grote financiële projecten rijst ook de vraag over mogelijke besparingen. Waarom overwoog het stadsbestuur niet om de ondergrondse parking, een kostbare toevoeging, te schrappen?

Kurt Vanlerberghe vertelt:” De bouw van de Boterhalle zal ondertussen 9,6 miljoen euro kosten, zowat 3 keer meer dan aanvankelijk voorzien. De ondergrondse parking voor amper 39 parkeerplaatsen kost ondertussen 56.000 euro per parking! Een laattijdige grondsondering, nadat het volledig concept uitgewerkt was, en een te hoog ambitieniveau kosten de belastingbetaler bakken vol geld.”

Moderne faciliteiten en milieubewuste keuzes

In een tijd waarin ecologie en moderniteit de toon zetten, lijken enkele van de beslissingen van het stadsbestuur tegendraads. Het annuleren van ondergrondse vuilnisbakken en het niet investeren in een digitaal communicatieplatform voor jongeren lijken beslissingen die niet stroken met hedendaagse trends. Daarnaast roept het negeren van de behoeften van rolstoelgebruikers morele en praktische vragen op.

Het historisch en cultureel erfgoed

De kerk in Oudekapelle, een stille getuige van het rijke verleden van de stad, schijnt haar functie als opslag voor verenigingen te verliezen. Hoe evalueert het stadsbestuur de waarde van dergelijke historische plaatsen?

Op zoek naar verklaringen

Ondanks de verwoede inspanningen lijkt de zoektocht naar extra randparking tot op heden vruchteloos. Hoe past dit in de overkoepelende visie van de stad? Daarnaast blijft ook de drastische daling van het aantal uitbetaalde leegstandpremies een onopgelost mysterie.

Antwoord van Kurt Vanlerberghe

In zijn antwoord gaat Kurt Vanlerberghe, oppositieleider voor Vooruit, in detail in op de genoemde vraagstukken. Hij benadrukt dat na vijf jaar bestuur minder dan de helft van de aangekondigde acties is uitgevoerd. Vanlerberghe wijst op belangrijke dossiers die zijn weggevallen en beschrijft de financiële consequenties van projecten zoals de Boterhalle.

Kurt Vanlerberghe vervolgt:” Verder is er nog de aanleg van de spoorwegparking. Dat sleept ook al jaren aan, waarbij dan op de koop toe nog meer dan 750.000 euro subsidie verkwanseld werd. Het is tijd voor verandering, waarbij een nieuwe bestuursploeg onder leiding van een andere burgemeester een frisse wind laat waaien over Diksmuide,” besluit Kurt Vanlerberghe.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )