Een stem voor toegankelijkheid: Brugge luistert

In Brugge is op 7 november 2023 de ‘Klankbordgroep toegankelijkheid’ opgericht, een initiatief voor en door mensen met een beperking om de toegankelijkheid van de stad te bevorderen. De groep zal de stad ondersteunen in het evalueren van diensten en ontwerpen, met een nadruk op ervaring boven advies. Dit maakt deel uit van het toegankelijkheidsplan 2023-2025, waarbij inspraak en samenwerking centraal staan.

In het hart van de historische stad Brugge, waar de tijd soms stil lijkt te staan tussen de eeuwenoude gevels en kasseien, daar vinden we ook de stem van vooruitgang. Het is dinsdag 7 november 2023, om precies 15.00 uur, wanneer in de statige hallen van het Stadhuis een nieuw initiatief het levenslicht ziet: de ‘Klankbordgroep toegankelijkheid’.

De weerklank van verandering

Brugge, de stad van kunst en geschiedenis, herbergt ook een actieve gemeenschap van mensen met een beperking die niet enkel toeschouwers willen zijn, maar ook vormgevers van hun stad. Het is deze gemeenschap die nu een podium krijgt door de oprichting van een klankbordgroep. Een initiatief, ontstaan uit de samenwerking tussen Stad Brugge en de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap, biedt hen de mogelijkheid hun onmisbare ervaringen in te zetten voor een toegankelijker Brugge.

Dialoog als bouwsteen

Pieter Marechal, de schepen van Welzijn, verwoordt het als volgt: “De Klankbordgroep is onze uitnodiging aan de burgers om hand in hand met de stad de toegankelijkheid van onze diensten, producten en het stedelijk ontwerp te toetsen en te verfijnen. We spreken hier over een scala aan mogelijkheden: van het uitproberen van een nieuwe website tot het meewandelen op een pad dat opnieuw aangelegd wordt, van de evaluatie van een gebouwontwerp tot de deelname aan een toegankelijke route tijdens Wintergloed of de Triënnale.”

Samen sterker

Het bijzondere van de Klankbordgroep ligt in de nadrukkelijke keuze om niet te adviseren, maar wel te ervaren en reflecteren. De adviesraad behoudt haar rol in het beleidsvormende proces. Dit onderscheid onderstreept het belang van participatie en directe betrokkenheid bij het verbeteren van stedelijke faciliteiten.

De oprichting van deze groep is een sleutelactie binnen het toegankelijkheidsplan voor de periode 2023-2025. Het plan is gebouwd op vier pijlers, waarvan dialoog met ervaringsdeskundigen, adviesraden, doelgroeporganisaties en partners de hoeksteen vormt.

Participeer in het panorama van Brugge

Het volledige toegankelijkheidsplan is beschikbaar voor inzage op de officiële website van de stad. Aanmelden om deel uit te maken van de Klankbordgroep kan via e-mail of telefoon, waarbij elke stem telt om samen het panorama van Brugge niet enkel te bewonderen, maar ook te verbeteren.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )