Het charmante Diksmuide, gezegend met een rijke historie en schilderachtige landschappen, staat op de drempel van een groene mobiliteitsrevolutie. De overheid doet een beroep op de metafoor van de fiets: een simpel, maar oeroud concept dat de tand des tijds heeft doorstaan en nu dienstdoet als spil in een groots plan voor duurzaam woon-werkverkeer.
Een Duurzame Dageraad
Vorig jaar hebben de personeelsleden van het stadsbestuur de kans gekregen om deel te nemen aan een fiscaal aantrekkelijk fietsleaseprogramma. Als de tijd de naald is die de stof van het universum borduurt, dan kozen vijfendertig medewerkers ervoor om hun steken in een weefsel van groene mobiliteit te plaatsen. Ze stapten op hun (al dan niet elektrische) stalen rossen en vervoegden zich zo naar hun werk, een symbool van duurzame verandering.
Het bruto eindejaarsloon van de medewerkers werd het ruilmiddel voor dit initiatief. Een fiscaal voordeel dat de katalysator was om de medewerkers aan te sporen de groene weg in te slaan. Een pad dat hen dichter bij de natuur bracht, en verder van de fossiele brandstoffen.
Toekomst op Twee Wielen
De toekomst, het lijkt, is elektrisch. Vijfendertig personeelsleden hebben gekozen voor een nieuwe, duurzame metgezel in de vorm van een fiets. Eenendertig van hen kozen voor een elektrische variant, terwijl de overige vier kozen voor de aloude racefiets of stadsfiets. Van dit groene peloton van vijfendertig zijn er 22 inwoners van Diksmuide, de overige 13 pendelen vanuit andere steden en dorpen, bij elkaar goed voor 549 kilometer aan dagelijkse ritten.
De leaseovereenkomst heeft een looptijd van drie jaar, waarbij de deelnemers jaarlijks een deel van hun bruto eindejaarspremie inzetten voor hun gekozen ros. Aan het einde van de leaseperiode kunnen ze ervoor kiezen om de fiets voor slechts 16% van de oorspronkelijke prijs over te nemen, of om een nieuwe fietslease aan te gaan. Elk jaar krijgen medewerkers de mogelijkheid om dit fietsleaseprogramma te omarmen.
Steun de Lokale Economie
Bij het streven naar duurzaamheid wordt ook de lokale economie niet vergeten. Het stadsbestuur wordt begeleid door het Gentse bedrijf o2o, maar laat het aan de medewerkers om te kiezen bij welke fietshandelaar ze hun tweewieler aankopen en welk model ze selecteren. Dit stimuleert de lokale economie en schept een diepere band tussen mens, machine en de gemeenschap.
Zo wordt Diksmuide een baken van hoop in een wereld die worstelt met de gevolgen van klimaatverandering. Door in te zetten op fietsmobiliteit, versterkt de stad haar band met de natuur en geeft ze haar inwoners de mogelijkheid om deel uit te maken van een oplossing. Dit duurzaamheidsinitiatief is dan ook een prachtige herinnering aan de kracht van gemeenschapsactie en de schoonheid van het fietsen. Het is, zonder twijfel, een pedaal in de richting van een duurzamere toekomst.
( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )