Een onverwachte wending in het diplomatieke schaakspel tussen België en Iran

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de recentelijk door België vrijgelaten diplomaat Assadollah Assadi ontmoet. Dit volgde op de controversiële gevangenenruil waarbij ook de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele werd vrijgelaten.

Ontmoeting tussen president en bevrijde diplomaat

In de schaduw van internationale gesprekken en deals, heeft de Iraanse president Ebrahim Raisi een ontmoeting gehad met diplomaat Assadollah Assadi, wiens vrijlating door België in mei van dit jaar in het middelpunt van de belangstelling stond. Deze ontmoeting onderstreept de gespannen relaties en de soms ondoorzichtige spelregels van de internationale diplomatie.

Raisi uitte kritiek op de Westerse landen en hun benadering van de mensenrechten tijdens de bijeenkomst, die vrijdag plaatsvond. Hij beweerde: “De bewakers van mensenrechten tonen nogmaals aan dat ze zich niet aan enige regel houden.” Hij benadrukte de schending van de internationale normen, regelgeving en principes door de arrestatie van de Iraanse diplomaat op een ongekende manier.

België op het internationale toneel

Het verhaal van Assadi in België is rijk aan controverse. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij een complot om een Iraans oppositie-evenement in 2018 buiten Parijs te bombarderen. Zijn vrijlating op 26 mei werd mogelijk gemaakt door een door Oman bemiddelde gevangenenruil, waarbij Iran de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet. Vandecasteele zat bijna 15 maanden vast in Teheran.

De gevangenenruil volgde op maanden van verhitte debatten in België, met name in het parlement. Vandecasteele, de 42-jarige Belg, kreeg in januari een straf van 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor “spionage”, volgens de Iraanse justitie. Zijn familie en de Belgische autoriteiten noemden het proces echter “onrechtvaardig”.

Sinds mei hebben door Oman bemiddelde onderhandelingen geleid tot de vrijlating van zes Europese burgers uit Iran, terwijl anderen nog vastzitten.

Voortdurende diplomatieke spanningen

Deze gebeurtenissen werpen licht op de complexe diplomatieke relaties en de fragiliteit van internationale verdragen. Terwijl families opgelucht ademhalen bij het weerzien van hun dierbaren, blijven de diplomatieke spanningen tussen landen een constante bron van zorg. De Iraanse diplomaat Assadollah Assadi van MOIS, die explosieven aan boord van een commerciële vlucht naar Oostenrijk heeft gesmokkeld en een aanslag in Frankrijk heeft beraamd, is zeer tevreden dat hij door België werd vrijgelaten.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be