Op 5 maart 2024 kwamen klimaat pact ambassadeurs, experts en leiders samen in het hart van Europa, Brussel, om de voortgang en de nieuwe wegen van het Europese Klimaatpact te verkennen. Het evenement, georganiseerd in de prestigieuze Berlaymont- en Breydelgebouwen van de Europese Commissie, diende als een platform voor dialoog, samenwerking en inspiratie.
Ochtendsessies: verbinding en inzet
De dag begon met hartelijke openingstoespraken van Maroš Šefčovič, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, die de toon zette met een krachtige boodschap van urgentie en hoop. Zijn woorden benadrukten de cruciale rol van collectieve actie in de strijd tegen klimaatverandering.
Daarna volgde een diepgaande sessie over het benutten van Pacthulpmiddelen voor burgerbetrokkenheid, gemodereerd door Ana Leandro van het Europese Climate Pact Secretariaat. Ambassadeurs Frida Berry Eklund, César González Fernández, Maria Chiara Pettenati, Simone Padovani en Rodrigo Pérez deelden hun unieke inzichten en benaderingen om burgers te empoweren in klimaatactie, waardoor het belang van individuele en collectieve inspanningen werd benadrukt.
Parallel aan deze sessie leidde Monica Pisani van DG CLIMA een inspirerende discussie over ‘De kracht van partnerschappen’, met bijdragen van Europese Climate Pact Partners zoals Diana Prsancova van FEDARENE, Anna Verones van de European Citizen Science Association en Marta Messa van Slow Food. Hun samenwerkingen illustreerden de veelzijdige aanpak die nodig is om effectieve klimaatactie te bevorderen.
Tussen de Lijnen: klimaatverandering communiceren
Na een korte pauze werd de focus verlegd naar de uitdagingen en strategieën in het communiceren van klimaatverandering en het bestrijden van desinformatie. Jeremy Herry van DG CLIMA modereerde een sessie waarin ambassadeurs Marc Esteve del Valle, Ioana-Maria Petrescu, Rozárie Haškovcová, Bruno Lisboa Diotallévy en Alan Cappelli hun ervaringen en tactieken deelden om feiten van fictie te onderscheiden.
Tegelijkertijd faciliteerde Ana-Maria Paladus een verhelderende discussie over ‘Lokaliseren van klimaatactie’, met input van Laura Maanavilja en Irene Bonvissuto van DG CLIMA, Ana Juarez van DG COMM, Tom De Smedt van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, en Alessandra Antonini van het Comité van de Regio’s. Deze sessie benadrukte de cruciale rol van lokale autoriteiten en EU-initiatieven bij het aanpakken van klimaatuitdagingen.
Middagsessies in de praktijk
In de namiddag, in het Breydelgebouw, bood Alice Corovessi, Europese Climate Pact Country coördinator voor Griekenland, een samenvatting van de Pact Community-sessies, waarin hoogtepunten en leerzame momenten werden gedeeld door ambassadeurs Frida Berry Eklund, Diana Prsancova, Stefano Cisternino en Elena López Gunn.
Het hoogtepunt van de middag was een levendige uitwisseling tussen Wopke Hoekstra, de Europese commissaris voor Klimaatactie, en de Pact Community, opnieuw gemodereerd door Alice Corovessi. In deze sessie deelden klimaatpact ambassadeurs Damilola Adeyanju, Dan Boyle, Timo Huhtamäki en Luísa Barateiro hun ervaringen en visies op klimaatactie vanuit de basis.
Een netwerk van hoop en actie
De dag eindigde met een netwerkmoment waarbij deelnemers hun ervaring deelden inzake de lessen van de dag en verbindingen legden voor toekomstige samenwerkingen. Het internationale evenement in Brussel bewees eens te meer dat door samenwerking, dialoog en gedeelde verantwoordelijkheid, stappen kunnen worden gezet naar een duurzamere en veerkrachtigere toekomst.
Gezamenlijke inspanningen voor wereldwijde verandering
Het evenement werd gekenmerkt door de inspirerende woorden van Eurocommissaris Wopke Hoekstra, die een cruciale herinnering gaf: hoewel Europa slechts verantwoordelijk is voor 7 procent van de wereldwijde emissies, ligt onze invloed in het vermogen om als katalysator voor mondiale verandering te fungeren. Deze boodschap vormde de ruggengraat van de dag, waarbij het belang van collectieve inspanningen en het ook verder inspireren van anderen buiten onze continentale grenzen werd benadrukt.
Het gevecht tegen desinformatie
Een ander essentieel onderdeel van het programma was de nadruk op het luisteren naar burgers en het verzamelen van hun inbreng, een fundamentele stap in de politieke outreach en het bestrijden van misinformatie. Deze sessies benadrukten het onmiskenbare verband tussen educatie, communicatie en milieuactie.
Burgers als drijvende kracht achter verandering
De aanwezigheid en participatie van de burgers waren een weerklank van de overtuiging van elke EU Klimaatpact ambassadeur dat echte verandering onmogelijk is zonder hun inzet. Het evenement onderstreepte het belang van burgerbetrokkenheid en de noodzaak om in alle 300 regio’s van Europa samen te werken met lokale partners.
Groene transities: een realiteit in beweging
Tijdens het evenement werd ook de vooruitgang besproken van groene transitieprocessen die al plaatsvinden in steden en dorpen. Dit onderstreepte dat verandering zowel een uitdaging als een kans kan zijn, maar vooral, dat goede toezeggingen effect hebben.
Een praktische kijk op duurzaamheid
Het programma omvatte ook een workshop over ‘slow food’, mee georganiseerd door vooraanstaande boeren, die illustreerde hoe duurzame praktijken kunnen bijdragen aan een betere levenskwaliteit. Deze sessie benadrukte de talrijke uitdagingen, maar ook de haalbare oplossingen binnen ons voedselsysteem.
Een verenigde toekomst
Een ander hoogtepunt was de samenkomst van alle Climate Pact Ambassadeurs uit heel Europa, die hun gezamenlijke doelstellingen voor het jaar van de transitie deelden. De aanwezigheid van Maroš Šefčovič, de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, gaf extra gewicht aan de bijeenkomst met zijn doordringende missiegevoel voor de toekomst.
Verbinding in actie: Ontmoeting met Channa Cattoir
Naast de rijke discussies en krachtige presentaties was er nog een opmerkelijk moment dat de dag onderscheidde: we hadden teveneens de unieke kans om Channa Cattoir van de Climate Alliance – EU Climate Pact, gevestigd in Sint-Niklaas, te ontmoeten, want zij is de verantwoordelijke voor België, als het op de klimaatpact ambassadeurs aankomt. Deze ontmoeting, ver van een eenvoudig gesprek, symboliseerde de brug tussen lokale initiatieven en continentale ambities.
Lokale inzet op Europees niveau
Channa Cattoir, wiens inspanningen een levendige weerspiegeling zijn van het grotere Europese streven naar duurzaamheid, illustreerde het belang van lokale actie in de globale context van klimaatverandering. Deze interactie onderstreepte de waarde van gemeenschappelijke doelen en de impact die individuen en kleine gemeenschappen kunnen hebben op het grote toneel van klimaatactie.
Een boodschap van hoop en actie
De dialoog met Cattoir versterkte de boodschap van het evenement: dat iedereen, ongeacht waar ze zijn, een cruciale rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering. Het was een bevestiging dat de ambitie van het EU Climate Pact – om een diverse groep mensen te mobiliseren en te verenigen in een gedeelde missie – werkelijkheid wordt, één ontmoeting, één stad en één regio tegelijk.
Tekst: Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be