Een groene toekomst in zicht: China’s toewijding aan klimaatverandering

Ambassadeur Fu Cong van China benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke aanpak van klimaatverandering en deelt China’s inspanningen om een groene en duurzame toekomst te bevorderen. Hij roept op tot internationale samenwerking, rechtvaardige transitie en concrete acties om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

Een ambassadeur met een missie

In de schaduw van de Europese instellingen, waar de politieke machten samenkomen om de toekomst van onze planeet te bepalen, staat een figuur van onwrikbare vastberadenheid: Zijne Excellentie Fu Cong, de Ambassadeur van de Volksrepubliek China bij de Europese Unie. Sinds 2022 vervult hij deze rol met een achtergrond die getuigt van een diepgaande expertise in internationale betrekkingen, waaronder zijn tijd als Directeur-Generaal van het Departement van Wapenbeheersing en als Ambassadeur voor Ontwapeningszaken bij de Verenigde Naties in Genève.

Een kritiek moment

Met de klimaattop in het verschiet, benadrukt Ambassadeur Fu de urgentie van een gezamenlijke aanpak van de klimaatverandering – een dreiging die als een donkere wolk boven de mensheid hangt. In deze tijden van economische onzekerheid, waarin de wereld worstelt met militaire conflicten, stagnerende groei en tekorten, is het van cruciaal belang dat we ons niet terugtrekken uit onze ecologische verantwoordelijkheden.

China’s groene belofte

China, een land dat zich nog steeds ontwikkelt en geconfronteerd wordt met uitdagingen op het gebied van economische groei en milieu, heeft zich niettemin vastberaden getoond in zijn klimaatactie. President Xi Jinping heeft de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot vóór 2030 te pieken en vóór 2060 koolstofneutraliteit te bereiken. Dit is geen reactie op externe druk, maar een zelfgekozen pad naar duurzame ontwikkeling.

Een zesvoudige aanpak

China’s inzet voor het milieu is veelzijdig. Van het verminderen van de koolstofintensiteit met 50,8% ten opzichte van 2005 tot het overtreffen van de capaciteit van kolengestookte energie met hernieuwbare bronnen. De natie heeft ook de grootste koolstofmarkt ter wereld opgezet en werkt aan het vergroten van de capaciteit van koolstofputten, terwijl ze tegelijkertijd de bouw- en transportsectoren transformeert.

Internationale samenwerking

Op het internationale toneel speelt China een constructieve rol in het multilaterale proces en versnelt het de implementatie van het Parijsakkoord. Met 48 samenwerkingsdocumenten en meer dan 70 projecten voor mitigatie en aanpassing, toont China aan dat het bereid is om een inclusieve weg naar klimaatactie te bewandelen.

Een oproep tot actie

Ambassadeur Fu roept op tot versterkt politiek vertrouwen, een rechtvaardige transitie, het nakomen van toezeggingen en het afwijzen van protectionisme. Hij benadrukt dat de internationale gemeenschap moet samenwerken om de klimaatcrisis aan te pakken, met concrete acties en solidariteit.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be