Een eeuw oude art-nouveau parel: Bredense tramhokje gekroond als monument

Het honderdjarige tramhokje ‘Bredene Renbaan’ wordt als monument beschermd door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele. Dit art-nouveauparel ontvangt bovendien het allereerste nieuwe Vlaamse herkenningsteken voor beschermd erfgoed.

7 september 2023

Erfgoed in de kijker

Bredene viert dit jaar een bijzonder jubileum. Precies een eeuw geleden rezen de sierlijke contouren van het tramhokje ‘Bredene Renbaan’ op uit de grond. Een constructie die nu, een eeuw later, in de schijnwerpers staat vanwege zijn rijke historie en unieke architectuur. Deze art-nouveauparel heeft altijd gefunctioneerd als een herkenningspunt voor de prestigieuze paardenrenbaan, een plek die tot op de dag van vandaag bezoekers en inwoners betovert.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, bekrachtigt de waarde van dit monument door het niet alleen te bestempelen als beschermd erfgoed, maar ook door het te voorzien van het allereerste nieuwe Vlaamse herkenningsteken.

Het verhaal achter het tramhokje

Wat in 1923 begon als het ’tramstatie station Breedene Hippodrome’ groeide uit tot een cruciale schakel in de transformatie van Bredene tot badplaats. Slechts enkele tramhokjes uit dat gouden tijdperk hebben de tand des tijds doorstaan, waardoor het tramhokje van Bredene met zijn unieke combinatie van beton en late art-nouveaustijl een waardevol stukje geschiedenis vertegenwoordigt.

Verleden en toekomst hand in hand

Schepen van ruimtelijke ordening, Kristof Vermeire, die de beschermingsprocedure in gang zette, benadrukt het belang van het behoud van dergelijke monumenten voor Bredene. Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, voegt hieraan toe dat reizigers met het nieuwe herkenningsteken nu nog meer zullen beseffen hoe speciaal het is om bij zo’n historische halte op of af te stappen.

Eén gezicht voor Vlaams erfgoed

Met het nieuwe herkenningsteken wil Vlaanderen zijn rijke erfgoedcollectie – bestaande uit talloze monumenten, landschappen en archeologische sites – een eenduidig gezicht geven. Eigenaars worden warm aangemoedigd om dit teken op hun erfgoed aan te brengen en zo bij te dragen aan de zichtbaarheid van de Vlaamse geschiedenis.

Meer ontdekken? Voor meer informatie over het herkenningsteken en het tramhokje Bredene Renbaan kunt u terecht op de volgende websites:

Meer info Simon Vandecasteele, Adjunct-kabinetschef Onroerend Erfgoed | Coördinator communicatie, simon.vandecasteele@vlaanderen.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be