Een bloemenzee voor Flanders Fields: Laat de Westhoek bloeien

In de periode van 3 oktober tot 11 november wordt de Westhoek opgeluisterd door het project ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’. Met 19 plantdagen en de introductie van de nieuwe herdenkingsbloem, de Allium, wordt een levendige herinnering aan de Eerste Wereldoorlog gecreëerd.

Een ode aan de herinnering

In het hart van de Westhoek staat tussen 3 oktober en 11 november een betoverende actie centraal: ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’. Deze actie, een fonkelende verrijking na de recente erkenning als Unesco Werelderfgoed, versterkt het eerbetoon en toerisme in deze historisch beladen regio. Op de agenda staat een bijzonder moment op zaterdag 14 oktober, waarbij de Allium, een nieuwe bloem voor de streek, haar intrede zal doen aan de Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark. En hierbij is iedereen uitgenodigd.

Saamhorigheid in Langemark

Gedurende 19 plantdagen zullen naar verwachting meer dan 1200 bewoners en bezoekers hun bijdrage leveren aan dit levende monument. De bijzondere plantdag in Langemark staat gepland op 14 oktober bij het Vredesmonument, startend om 9.30 uur. Met de expertise van Tuinhier en de energie van Jeugdhuis De Flodder zal er over een oppervlakte van 156 m² een totaal van 1950 bloembollen geplant worden. Een warme oproep aan alle inwoners: draag bij aan deze groene herinnering.

Allium: Meer dan een bloem

Het project ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’ breekt met de traditionele herdenkingsbloem en introduceert de Allium. Deze sierui, die zowel bescherming als veiligheid symboliseert, belooft een verbindend element te worden in het herdenkingstoerisme. Eenvoudig te planten, aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en met een bloei die meerdere jaren aanhoudt, is de Allium een duurzame keuze die de biodiversiteit ten goede komt.

Duurzaamheid in elke bloembol

Dit bloemeninitiatief draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Overschotten van bloembollen worden, dankzij een samenwerking met de Groene Kans, hergebruikt. Ook de keuze voor gerecycleerde verpakkingen en een zero-waste beleid getuigen van een ecologisch verantwoord project.

Een landschap van herinneringen

Het themajaar ‘LANDSCAPES | Feel Flanders Fields’ belicht het indrukwekkende herdenkingslandschap van de Westhoek. De vele begraafplaatsen, kraters, bunkers en monumenten geven een uniek karakter aan de streek. Onlangs kregen tal van deze sites de eervolle erkenning van UNESCO Werelderfgoed.

Meer informatie is te vinden op: www.landscapes.be

Voor verdere vragen, gelieve contact op te nemen met: Bevoegde schepen toerisme en erfgoed – Laurent Hoornaert: laurent.hoornaert@lp.be Team Ontspannen, Toerisme – Jo Lottegier: toerisme@lp.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be