Een blik op het nieuwe Armeense drama: een gesprek met Hiwa Khoshnaw voor Westnieuws.be

In een diepgaand interview met Hiwa Khoshnaw voor Westnieuws.be wordt de situatie van het Nagorno-Karabach-conflict en de historische en geopolitieke achtergronden besproken. De Armeense tragedie wordt belicht vanuit verschillende perspectieven, waarbij de invloed van externe grootmachten en hun belangen worden onderzocht.

Het weerkaatsen van eeuwenoude conflicten

Westnieuws.be: “Het Nagorno-Karabach-conflict is weer opgelaaid. Denkt u dat dit zal leiden tot een regionale oorlog?”

Hiwa Khoshnaw: “Dat is altijd een beetje precair. Wat we wel weten, is dat de tweede oorlog in Nagorno-Karabach in 2020 opnieuw resulteerde in een verlies voor de Armeniërs. Ze zijn al meer dan een eeuw het doelwit van de Torani-ideologie.”

Een doordrenkte ideologie

Westnieuws.be: “Kunt u ons meer vertellen over deze ideologie?”

Hiwa Khoshnaw: “De Torani-ideologie strekt zich uit van Kemal Ataturk, die als seculier wordt beschouwd, tot de islamitische Erdogan. Het draait allemaal om het creëren van een zuivere Turkse natie en het uitroeien van alle andere volkeren.”

Nationalisme en zijn slachtoffers

Westnieuws.be: “Hoe heeft het Armeense volk onder deze ideologieën geleden?”

Hiwa Khoshnaw: “De Armeniërs, als inheems volk van de regio, hebben eeuwenlang in harmonie geleefd met andere groepen. De invloed van grootmachten, zoals de Britten en de Russen, heeft hen echter tot slachtoffer gemaakt van de opkomst van het nationalisme.”

Invloeden van buitenaf

Westnieuws.be: “Hoe hebben externe factoren zoals Duitsland dit nationalisme beïnvloed?”

Hiwa Khoshnaw: “Vóór de eerste Wereldoorlog had Duitsland al sterke banden met de Ottomanen. Deze banden hebben het jonge Turkse nationalisme mede vormgegeven, dat sterke etnische en religieuze wortels heeft.”

Het complexe vraagstuk van Nagorno-Karabach

Westnieuws.be: “Wat is volgens u de oplossing voor de situatie in Nagorno-Karabach?”

Hiwa Khoshnaw: “Hoewel internationaal recht Nagorno-Karabach aan Azerbeidzjan toekent, is het belangrijk om te erkennen dat er 120.000 Armeniërs wonen. Zij worden bedreigd door een extreem nationalistisch regime. Hun status binnen Azerbeidzjan moet worden gedefinieerd.”

Een wereld die toekijkt

Westnieuws.be: “Hoe reageert de internationale gemeenschap op deze crisis?”

Hiwa Khoshnaw: “Helaas kijken veel westerse landen toe vanuit hun eigen economische belangen. De oliepijpleidingen vormen hun primaire focus. Ook sommige NAVO-landen, leveren wapens aan Azerbeidzjan, en Rusland, dat zijn olie via Azerbeidzjan naar Europa verkoopt, spelen een dubieuze rol.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be