Drie verdachten gearresteerd na diefstal in Oostende

Op een eerder rustige zondagavond in Oostende werd een mindervalide man het slachtoffer van een gewelddadige diefstal. Dankzij camerabeelden kon de politie drie verdachten identificeren, waarvan 2 van de 3 vervolgens zijn aangehouden en 1 onder voorwaarden is vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Het incident roept vragen op over sociale cohesie en gerechtelijke maatregelen.

In de schemering van de vroege avond, op zondag 5 november, werd het station van Oostende het decor van een schrijnend tafereel. Een mindervalide man werd daar het slachtoffer van een brutale diefstal. Een trio van schimmen beroofde hem van zijn portefeuille, een act die meer is dan een diefstal; het is een aantasting van menselijke waardigheid.

De politiezone Oostende, met een waakzame oog op rechtvaardigheid, speurde door het digitale oog van de camerabeveiliging en onthulde de identiteit van de verdachten. Door de prompte reactie van de ordehandhavers werden twee daders snel in de boeien geslagen. Een derde, wellicht gevangen in het net van zijn geweten, stapte zelf naar voren en gaf zich aan bij de arm der wet.

Rechtsorde hersteld

Voor de onderzoeksrechter ontspon zich een verhaal van schuld en verantwoordelijkheid. Twee van de verdachten, gevangen in het web van het juridische systeem, werden onder toezicht van de rechter geplaatst. De derde, wiens lot een moment van clementie ontmoette, mocht zijn vrijheid herwinnen, zij het onder strikte voorwaarden.

Deze personen, wier levenspaden zich nu kruisen met de stenen muren van het gerecht, zijn geen onbekenden voor de stad aan zee. Hun leeftijden variëren van de jeugdige dagen van 24 tot de meer gevorderde fase van 34 jaar, allen met wortels die diep in de Oostendse bodem reiken.

Een reflectie op gemeenschap en gerechtigheid

Wat ons als gemeenschap bindt, is de onzichtbare draad van onderling respect en zorg voor elkaar. Dit incident brengt ons tot het besef dat achter elk feit een verhaal schuilt, en dat gerechtigheid niet alleen een zaak is van straf, maar ook van begrip en soms vergeving. Het is een moment waarop wij, als samenleving, ons moeten bezinnen over de richting waarin we evolueren en hoe we elkaar als burgers beschermen en steunen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be