Diksmuide zet stappen naar een duurzamere toekomst

De gemeenteraad van Diksmuide heeft een reeks belangrijke kwesties aangepakt die van invloed zijn op de stedelijke ontwikkeling, het milieu en de levenskwaliteit van haar inwoners. Door te luisteren naar de zorgen van de gemeenschap en door samen te werken aan duurzame oplossingen, streeft Diksmuide naar een evenwichtige toekomst.

Op maandag 26 februari 2024 kwam de gemeenteraad van Diksmuide bijeen om verschillende punten te bespreken die de toekomst van de stad en haar inwoners zullen vormgeven. Onder leiding van eerste schepen Marc Deprez, belast met ruimtelijke ordening, milieu en duurzaamheid, werden belangrijke kwesties aangepakt, variërend van openbare werken tot natuurbehoud.

Verbeteringen en veranderingen in Oostkerke

Een van de belangrijkste agendapunten betrof de geplande werkzaamheden aan de Grintweg-Oostkerke, waarvoor een budget van meer dan 3,6 miljoen euro is uitgetrokken. Na overleg met de lokale bewoners zijn er aanpassingen gemaakt, zoals extra parkeerplaatsen en wijzigingen in de rijrichting. Ondanks enkele compromissen, zoals het behoud van een bushalte met esthetische aanpassingen, zijn niet alle verzoeken gehonoreerd, zoals extra parkeerruimte in Oostkerkestraat, voornamelijk vanwege beperkingen opgelegd door De Lijn.

De controverse rond het natuurbeheerplan

Een ander heet hangijzer was de voorgestelde wijziging en uitbreiding van het natuurbeheerplan voor de IJzer- en Handzamevallei. Er is kritiek geuit op het plan om bestaande bossen te kappen ten behoeve van de kwartelkoning, terwijl alternatieve locaties voor compensatie worden afgewezen. De lokale autoriteiten benadrukken de noodzaak om bestaande bossen te behouden en verzetten zich tegen de oprichting van een nieuw natuurreservaat type 4, met name vanwege het ontbreken van overleg met de landbouwsector.

Veiligheids- en verkeerszorgen in het stadscentrum

De gemeenteraad behandelde ook de verkeersveiligheid en stedelijke ontwikkelingsprojecten, waaronder de controversiële bouw van 39 appartementen langs de Kasteelstraat. Zorgen over beperkt zicht en verkeersveiligheid hebben geleid tot de afwijzing van de oorspronkelijke toegangsweg voor het project. Daarnaast werd de gedeeltelijke afschaffing van een historische buurtweg besproken, die volgens de lokale overheid geen functioneel nut meer dient.”

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be)