Child Focus zet krachtige tool Arachnid voortaan maximaal in met steun van justitie
Child Focus ontving vorig jaar een recordaantal van 2.147 meldingen van seksuele misbruikbeelden van minderjarigen via haar meldpunt stopchildporno.be. Een stijging van meer dan 50% tegenover 2019. Tijdens de lockdownperiode in 2020 was er zelf een verdriedubbeling van de meldingen. Bij de bevoegde diensten is het alle hens aan dek om deze beelden snel genoeg te kunnen verwerken, offline te halen en daders en slachtoffers indien mogelijk te identificeren. Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne trekt daarom extra middelen uit zodat Child Focus, bevoorrechte partner in de strijd tegen kindermisbruik, voortaan maximaal de krachtige digitale tool Arachnid kan inzetten. Arachnid is een innovatief instrument dat misbruikbeelden detecteert en rapporteert. Het wordt wereldwijd gebruikt door gespecialiseerde diensten in de strijd tegen beelden van kindermisbruik en heeft al 11 miljoen misbruikbeelden gedetecteerd en laten verwijderen door providers. Het laat toe om slachtoffers beter te identificeren en kan gegevens van verdachten doorspelen aan de bevoegde instanties voor vervolging.
Online seksuele uitbuiting van kinderen neemt sinds het begin van de coronacrisis nog onrustwekkendere proporties aan. Child Focus ontving in 2021 2.147 meldingen van vermoedelijke seksuele misbruikbeelden van minderjarigen. Dit cijfer neemt jaar na jaar toe. In 2020 waren er 2.056 meldingen en in 2019 1.414. Volgens schattingen van Interpol worden dagelijks wereldwijd 19 miljoen misbruikbeelden gedeeld en uitgewisseld op het internet.
Innovatie en technologie spelen een grote rol in de strijd tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. Veelal is onbekend wie de daders of slachtoffers zijn. In sommige gevallen zijn daders al gevat of veroordeeld, maar blijven die seksuele misbruikbeelden van kinderen circuleren. Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil zo veel mogelijk van die beelden offline halen en de pakkans ten aanzien van kindermisbruikers fors verhogen. Child Focus is een onontbeerlijke partner in dat verhaal en is, sinds de oprichting in 1998 een bevoorrechte partner van politie en justitie in onder meer de strijd tegen misbruikbeelden van kinderen.
Arachnid: detecteren, offline halen en daders opsporen
Een sterke digitale tool tegen de seksuele uitbuiting van kinderen op het internet is Arachnid, van Canadese oorsprong. Deze tool spoort automatisch beelden van mogelijk seksueel misbruik van minderjarigen op. Slachtoffers en burgers kunnen niet alleen rechtstreeks materiaal melden, waarbij Arachnid het internet afschuimt op zoek naar deze beelden, de tool is ook in staat om op proactieve wijze beelden te screenen op de open en darkweb, fora en besloten chatgroepen. Het scant tienduizenden potentieel problematische beelden per seconde.
De beelden komen terecht in de zogenaamde “Arachnid Orb”, waarin organisaties en nationale diensten wereldwijd, zoals Child Focus, deze analyseren. Indien hieruit blijkt dat het effectief om seksuele misbruikbeelden gaat, stuurt Arachnid een verzoek naar de bevoegde instanties van het betrokken land om de beelden onmiddellijk offline te halen. In ons land is dat de sectie i2-IRU (Internet Referral Unit) van de Federale Politie. Zij zullen onmiddellijk de website of andere kanalen blokkeren en de beelden offline halen in samenwerking met providers en andere webplatformen.
Internationale samenwerking is cruciaal om deze strijd te winnen. Meer analyses betekent niet enkel meer verwijdering van misbruikbeelden, maar ook meer vervolging. Arachnid werkt namelijk nauw samen met onder meer Interpol en Europol, die nuttige informatie omtrent daders en slachtoffers doorspelen aan de bevoegde parketten wereldwijd. Het kan bijvoorbeeld gaan om het IP-adres van een maker of verspreider van beelden. Door vergelijking met andere beelden kunnen slachtoffers ook beter geïdentificeerd worden. Intussen heeft de tool Arachnid wereldwijd al 136 miljard beelden gescreend en 11 miljoen rapporten verstuurd naar elektronische dienstverleners voor verwijdering.
Van enkele uren per week naar voltijds analyseren
Tot op heden kon Child Focus haar capaciteit hiervoor slechts beperkt inzetten, met de analyse van 40.000 beelden per jaar. Minister Van Quickenborne voorziet daarom extra middelen zodat deze tool voortaan maximaal kan benut worden. Het gaat om 186.000 euro die zal worden ingezet zodat Child Focus tot 430.000 beelden per jaar zal kunnen analyseren. Hoe meer analisten zoals die van Child Focus deelnemen aan de kwalificatie van het beeldmateriaal in de Orb, hoe meer verwijderingsverzoeken uitgezonden worden en hoe meer slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. Arachnid bundelt de expertise van hoogopgeleide analisten wereldwijd en vermijdt dat er dubbel werk wordt geleverd. Door haar engagement in het Arachnidnetwerk zo sterk uit te breiden, kan Child Focus bovendien op termijn beroep doen op bijkomende internationale steun.
Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie: “Elk jaar zien we het aantal meldingen van beelden van seksueel misbruik van kinderen op het internet stijgen. Dat is een enorm onrustwekkende evolutie. Bij de bevoegde diensten is het alle hens aan dek om deze beelden zo snel mogelijk van het internet te halen en slachtoffers en daders te helpen identificeren. Krachtige digitale tools zoals Arachnid kunnen hen hier enorm in helpen. Daarom investeren we hierin met justitie. Zo wordt de capaciteit vertienvoudigd, van jaarlijks 40.000 beelden analyseren naar jaarlijks 430.000 beelden. Sneller optreden en de beelden offline halen, menselijker zijn door slachtoffers op te sporen en straffer tegen de daders.”
Heidi De Pauw, CEO van Child Focus: “De verwijdering van online seksuele misbruikbeelden van kinderen is enorm belangrijk voor de slachtoffers. Telkens een beeld online gedeeld of bekeken wordt, worden zij opnieuw slachtoffer. Child Focus wil daarom niet enkel reactief werken, maar via innovatie en technologie een zo proactief mogelijke rol spelen in de strijd tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. Dankzij deze subsidie kunnen we hier een wezenlijk verschil in maken.”