Diepgaande analyse van de onderwijsuitdagingen in Diksmuide: De visie van oppositieleider Kurt Vanlerberghe

Dit artikel presenteert een kritische blik op de recente ontwikkelingen in het onderwijslandschap van Diksmuide, zoals besproken door oppositieleider Kurt Vanlerberghe. De nadruk ligt op de problematiek van dalende leerlingenaantallen bij Kadens, met name in de dansafdeling, en de financiële uitdagingen binnen het gemeentelijk basisonderwijs.

Diksmuide, maandag 29 januari 2024 – Gemeenteraad

Dalende leerlingenaantallen en sluiting dansafdeling Kadens

In een gedetailleerde analyse door oppositieleider Kurt Vanlerberghe van Vooruit, wordt de focus gelegd op de zorgwekkende trends binnen de kunstenacademie Kadens in Diksmuide. Ondanks een bevolkingsgroei van 3,8% in de afgelopen tien jaar, is het aantal leerlingen in Kadens gedaald met 2,6%. Deze afname wijst op een afnemende aantrekkingskracht van de academie, waarbij met name de dansafdeling onder druk staat.

Verbaasd over stopzetting dansafdeling

De verrassing van Vanlerberghe was groot toen hij ontdekte dat, ondanks eerdere toezeggingen van schepen Marc De Keyrel voor onderwijs (CD&V) over externe begeleiding en een nieuwe dansleerkracht, de dansafdeling plotseling zou stoppen. Dit roept vragen op over de toekomst van de dansafdeling en de manier waarop de academie wordt bestuurd.

Kostenstijging en alternatieven in gemeentelijk basisonderwijs

De oppositieleider belicht ook de financiële uitdagingen binnen het gemeentelijk basisonderwijs. Met een stijging van 42% in de kosten voor busvervoer en het gebruik van openbaar vervoer als alternatief, rijzen er vragen over de efficiëntie en haalbaarheid van de huidige benadering. Vanlerberghe vraagt naar de jaarlijkse kosten voor busvervoer en hoe deze zich verhouden tot eerdere uitgaven toen het vervoer nog in eigen beheer was.

Financiële uitdagingen en oplossingen

De splitsing van het gemeentelijk onderwijs in twee scholen, met als doel meer Vlaamse subsidies te verkrijgen, wordt door Vanlerberghe kritisch bekeken. Aanvankelijk leidde dit tot een daling in de zogenaamde PWB-uren, maar deze zijn inmiddels gestegen tot 135.100,99 euro in 2023. Vanlerberghe vraagt zich af hoe deze stijging tot stand is gekomen en wat de mogelijke oplossingen zijn.

( Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be, email: contact@westnieuws.be )