Dichtkunst als venster naar de ziel in Brugge en Dudzele

De Poëzieweek in Brugge en Dudzele, van 25 januari tot 1 februari 2024, brengt poëzie tot leven in het straatbeeld. Honderd ‘weesgedichten’ sieren de ramen van bewoners, terwijl een lokale route in Dudzele de stemmen van de gemeenschap viert. Dit initiatief, gestart in Aalst in 2021, toont de kracht van poëzie om mensen te verbinden.

In de kronkelende straten van Brugge, waar geschiedenis en moderniteit elkaar omarmen, vindt vanaf 25 januari tot 1 februari 2024 een bijzonder evenement plaats. Tijdens de Poëzieweek transformeren honderd ‘weesgedichten’ de stad in een levendige poëziegalerij, geëtst op de ramen van de bewoners. Dit unieke project, dat de essentie van poëzie en gemeenschapsgevoel samenbrengt, breidt zich uit tot de charmante wijk Dudzele, waar lokale dichters de kern vormen.

Poëzie als hartslag van de stad

Schepen van Cultuur Nico Blontrock licht het initiatief toe: “Deze actie, gestart in Aalst in 2021, heeft sindsdien een golf van inspiratie door Vlaanderen en zelfs Nederland gestuurd. In Brugge geven we deze kunstvorm een uniek platform. Bewoners met een raam op de begane grond kunnen via weesgedichten.be een gedicht kiezen dat, geschreven met afwasbare inkt, hun raam siert. Zo wordt elke straathoek een podium voor dichters en een ontdekkingstocht voor voorbijgangers.”

De actie is kosteloos, met als doel poëzie een prominente en zichtbare plaats in het dagelijks leven te geven. Gedurende de Poëzieweek kunnen wandelaars de gedichtenroute volgen, waarvan de kaart beschikbaar is in de lokale bibliotheek.

Een samenspel van lokale stemmen in Dudzele

Dudzele voegt zich bij dit poëtische landschap met een eigen route, gevormd door de creaties van haar inwoners. De oproep van Bibliotheek De Schorre werd met enthousiasme ontvangen en de KSA van Dudzele neemt de taak op zich om deze gedichten op de ramen van de bibliotheekgebruikers en lokale handelaren aan te brengen. Schepen Blontrock benadrukt: “Deze lokale route biedt een intieme kijk op de gemeenschap van Dudzele, verrijkt door de persoonlijke verhalen en creativiteit van haar bewoners.”

Een groeiende beweging

De #Weesgedichten actie is inmiddels een vast onderdeel geworden van de culturele kalender in Vlaanderen en Nederland, met een opmerkelijke groei in deelname van bibliotheken. Van 94 deelnemende bibliotheken in 2023 tot een nog grotere betrokkenheid in 2024, bewijst het initiatief dat poëzie een onmisbare schakel is in het verbinden van gemeenschappen.

Tekst Andy Vermaut & Serge Jansen van Westnieuws.be