De wedergeboorte van de Perelaarommegang in Klerken, Houthulst was meer dan prachtig

Na een afwezigheid van 25 jaar keerde de legendarische Perelaarommegangstoet terug naar de straten van Klerken. Onder een heldere lucht en met de gemeenschap in volle ondersteuning, bracht de parade een mix van muziekgroepen, majorettes, en karren getrokken door paarden, waardoor de geschiedenis van Klerken tot leven kwam.

Onder een goedgunstige hemel

In de gemoedelijke straten van Klerken, waar het verleden en heden elkaar treffen, vond een oude traditie opnieuw haar weg. Na een kwarteeuw van stilte ontwaakte de Perelaarommegangstoet weer uit zijn sluimering. De lucht boven Klerken was klaar en droog, een vriendelijke knipoog van de weergoden naar de doorzetter Niels Deceuninck, Regine Vanstechelman, en Francky Viaene.

Een parade van vervlogen dagen

De dorpskern, waar de 34 groepen zich concentreerden, leek te vibreren van levendigheid en nostalgie. Majorettes, muziekgroepen, rustieke karren getrokken door statige boerenpaarden en, natuurlijk, de prominente peren vulden de lucht met hun aanwezigheid. En als een kroon op dit schouwspel zagen we hoog op de laatste kar de glinsterende verschijning van Perelaarommegangprinses Nele Spinnewyn, geflankeerd door haar stralende eredames.

Drie lange jaren wachtten de inwoners, verlangend naar de dag waarop de stoet zijn glorieuze rondgang zou maken. De schaduw van de coronacrisis had zijn impact, maar de vastberadenheid en het vuur van de organisatie waren onverwoestbaar. Door vasthoudendheid, en met steun van de gemeenschap, ontstond er opnieuw een parade die de legendarische Perelaarommegang eer aandeed. En daar, in de verte, klonk het getoeter van de bellenman van Merkem, Rik Clarysse, die de opening aankondigde, gevolgd door de muzikale tonen van Kunst en Vermaak van Klerken.

Echo’s uit het verleden

De stoet was niet zomaar een parade; het was een levendige weergave van de geschiedenis van Klerken. De straten werden tijdelijk ontzegd aan de moderne wereld, waardoor de Klerkenstraat, Smissestraat, Jos Janssenstraat, Stokstraat, Dorpsstraat en de Predikboomstraat zich konden onderdompelen in folklore en herinneringen. Voor diegenen die deel wilden uitmaken van deze historische dag of simpelweg wilden genieten van de verhalen uit Klerken, was de uitnodiging open en hartelijk.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be, dank voor de foto’s Stefaan Pollet.