Belgische Houtlandse Aschekaas strijdt om goud op “The World Cheese Awards”

zuivelboerderij Baliehof, World Cheese Awards, Houtlandse Aschekaas, kaasmeester, ambachtelijke kaasmakerij, gastronomie, België, Noorwegen.

Vrijdag, Trondheim, Noorwegen – In het schilderachtige Noorse landschap vond de jaarlijkse prestigieuze competitie, The World Cheese Awards, plaats. Dit culinaire spektakel bracht 4500 kazen uit 28 landen samen, onder het kritische oog van 264 deskundige juryleden. Onder hen bevonden zich bekende namen zoals de gerenommeerde kaasmeester Ann Keymeulen en Bake-off Vlaanderen-ster Regula Ysewijn.

Een spannende keuring

De kazen werden in een blinde proeverij beoordeeld binnen hun respectievelijke categorieën. De top drie kazen in elke categorie werden geëerd met goud, zilver of brons. Elk stuk kaas kreeg een beoordelingsrapport waaruit enkele kazen werden geselecteerd voor de felbegeerde Super Gold Awards. Daarna nam een select gezelschap van 16 vooraanstaande juryleden de taak op zich om één ultieme topkaas te kiezen uit de Super Gold-selectie.

Een overweldigende deelname

De verrassing van de avond was de selectie van de ‘Houtlandse Aschekaas’ uit België. Het bleek een geduchte concurrent in de strijd om de titel van beste kaas ter wereld, met een lange tijd een onbetwiste score van 100 punten. Uiteindelijk ging de hoogste eer naar een blauw geaderde kaas van de ambachtelijke kaasmakerij Gangstad Gårdsysteri uit Noorwegen, met een indrukwekkende 102 punten. Een overwinning die ze meer dan verdienden!

De unieke identiteit van Houtlandse Aschekaas

De Houtlandse Aschekaas is te herkennen aan zijn kenmerkende blauw-grijze aslaag in het midden, vergelijkbaar met de beroemde Morbier. Het unieke recept voor deze kaas komt van de hand van kaasmeester Krista Stroo, mede-oprichter van Zuivelboerderij Baliehof. De juryleden waren unaniem in hun lof. De Amerikaanse Cathy Strange omschreef de kaas als puur en met een ongelooflijke smaak die zich blijft ontwikkelen bij elke hap. Suzy O’Regan uit Zuid-Afrika noemde de kaas uitzonderlijk, met een uitgebalanceerde textuur, romigheid en complexe smaken. Georgina Yescas uit Mexico vond de kaas zowel fruitig als hartig en zei dat ze die dagelijks zou willen eten.

Meer successen voor Baliehof

Naast de opvallende tweede plaats in de World Cheese Awards, won Baliehof nog meer medailles in diverse categorieën. Goud werd toegekend aan de oude kaas van 3 jaar, zilver aan de belegen kaas en de Arnoldus bierkaas, en brons aan de oude kaas van 1 jaar, Steentje, boerenkaas met Pesto en de volle plattekaas. Deze erkenning van de jury is een welverdiende lofzang voor het hele team van Baliehof.

Het geheim achter de smaak

De smaakexplosies in de kazen van Baliehof vinden hun oorsprong in lokale ingrediënten, melk van eigen koeien, zorgvuldige behandeling van de melk, de keuze van culturen en recepten, en de afwezigheid van additieven. Naast kazen biedt Baliehof ook verse zuivelproducten, waaronder yoghurt, plattekaas, boter, karnemelk, desserten, ijs en verse melk. Deze heerlijke producten zijn verkrijgbaar in de hoevewinkel in Jabbeke en op de wekelijkse markten in Brugge, Oostkamp en Aalter, evenals online op www.balieshop.be voor gemakkelijke thuisbezorging.

Een familiebedrijf met passie

Wat in 1988 begon als een droom van Krista Stroo en Luc Callemeyn, wordt vandaag voortgezet door hun jongste dochter Sofie Callemeyn en haar echtgenoot Matthias Deloddere. Met toewijding bouwen zij verder aan de toekomst van Zuivelboerderij Baliehof, een duurzaam familiebedrijf met een diepe liefde voor hun ambacht.

tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be