De terugtrekking van de Japanse kruiskwal uit het Veerse Meer

Het Veerse Meer toont een significante afname in de populatie van de Japanse kruiskwal. Waarschuwingen bij enkele locaties zijn opgeheven. Toch is voorzichtigheid geboden, zowel met betrekking tot overgebleven kruiskwallen als de verraderlijke Japanse oesters op de bodem van het meer.

18 augustus 2023, 15:00 uur Veerse Meer, Zeeland

Verdwijning van een zeeschepsel

Het idyllische Veerse Meer in Zeeland brengt een verrassende wending. De meest recente metingen laten zien dat de eerder zo alomtegenwoordige Japanse kruiskwallen vrijwel zijn verdwenen. Hierdoor worden de waarschuwingen bij Wolphaartsdijk Schelphoek, Kortgene Paardekreek en Kortgene Westbermweg opgeheven, en de informatieve waarschuwingsborden gedemonteerd.

Verstopt tussen het wier

Hoewel hun aantal drastisch is verminderd, betekent dit niet dat het Veerse Meer nu volledig vrij is van kruiskwallen. Specifiek rond Kortgene zijn er nog enkele waargenomen. Bekend om zich te verschuilen op plaatsen met een overvloed aan wier, is het verstandig voor zwemmers en wandelaars om wierrijke gebieden te mijden om ongewenste ontmoetingen te voorkomen.

Veelsoortig waterleven

Het Veerse Meer kent een diversiteit aan kwallensoorten. Hoewel velen onschadelijk zijn voor mens en dier, kan een aanraking met de Japanse kruiskwal leiden tot symptomen als jeuk of een geïrriteerde huid. Zeker voor diegenen met een gevoeligere huid kunnen de reacties intenser zijn. Voor aanvullende informatie wordt verwezen naar www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Verraderlijke oesters

Op de waterbodem huizen ook Japanse oesters. Ze zijn te vinden op diverse ondergronden, en kunnen zich zelfs onder een zandlaag verstoppen. Een onoplettende stap met blote voeten kan resulteren in snijwonden door de scherpe schelpen. Een wijze tip is dan ook om waterschoenen te dragen tijdens het nemen van een duik.

Zekerheid bij het zwemmen

Voor de meest actuele informatie over aangewezen zwemlocaties in Zeeland, en mogelijke waarschuwingen of zwemverboden, kan men terecht op https://www.zwemwater.nl/. Voor plaatsen die niet officieel zijn aangewezen, worden geen controles uitgevoerd. Bij een officiële zwemplek is men verzekerd van de kwaliteit en veiligheid van het water. Echter, een duik in open water gaat altijd gepaard met een eigen risico.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be