De jonge Constant met zoon en dochter, herfst 1918 in Engeland – Een familieportret dat de veerkracht en verbondenheid in tijden van afstand en verandering uitbeeldt.
1 april 2024, Jabbeke – Na drie jaar van stilte en vernieuwing heropent het Permekemuseum zijn deuren, waarmee een nieuwe bladzijde wordt omgeslagen in de presentatie en waardering van het werk van Constant Permeke, een toonaangevende figuur in het expressionisme. Deze heropening markeert een belangrijk moment voor liefhebbers van de kunst en geschiedenis, zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau.
Een vernieuwd toevluchtsoord voor kunst
De woning van Permeke in Jabbeke, zijn thuishaven van 1924 tot aan zijn overlijden, is met zorg gerestaureerd. Dankzij de inspanningen van Mu.ZEE, met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap, is het gebouw nu volledig toegankelijk gemaakt voor iedereen. Bijzondere aandacht ging uit naar de tuin, die met hulp van ‘Plant- en Houtgoed’ en de Land- en tuinbouwschool van Oedelem een grondige opknapbeurt kreeg. De binnenruimtes zijn eveneens aangepast om Permekes werken optimaal te kunnen huisvesten en conserveren.
Inne Gheeraert, curator Permekemuseum, geeft deskundige uitleg aan de pers – De brug tussen verleden en heden, deskundig bewaakt door de toewijding van de curator
Permeke, een kunstenaar herontdekt
Het oeuvre van Constant Permeke, bekend om zijn eigenzinnige weergave van de realiteit, wordt opnieuw belicht. Werken zoals ‘Broodsnijdende vrouw’ en ‘de papeter’ tonen zijn vermogen om toeschouwers mee te voeren naar zijn intieme gevoelswereld. Mu.ZEE zet zich in om Permeke’s positie in de kunstwereld te herbevestigen door middel van uitgebreid onderzoek en analyse.
Permeke met familie en vrienden in zijn tuin te Jabbeke, 1934 – Een levendige weergave van familiale gezelligheid in zijn tuin, zijn groene hart van Jabbeke.
De mens achter de kunstenaar
Permeke’s humanistische benadering van het leven, zijn liefde voor zijn gezin en vrienden, en zijn passies buiten de kunst, zoals boogschieten en dart, belichten een man van veelzijdige interesses en diepe verbintenissen. Zijn kunst reflecteert een authentieke kijk op de mens en het bestaan, vrij van onnodige versiering.
‘Broodsnijdende vrouw’ – Een verstilde momentopname waarin de eenvoud van het dagelijks leven door Permeke tot kunst wordt verheven.
De ‘papeter’ – De intensiteit van ambacht en de filosofie van het dagelijks levengevangen in de warme gloed van het atelierlicht.
Cultuur ontmoet innovatie
Een samenwerking met een Kortrijkse school resulteerde in een 3D-geprinte versie van ‘de Zaaier’, die als aandenken in het museum verkocht wordt. Dit initiatief wordt versterkt door de introductie van de Permeke-taart, een culinaire creatie van vijf Jabbeekse bakkers, die de essentie van Permeke’s werk vertaalt naar smaakvolle ingrediënten zoals appel, frangipane en amandel.
Hier zie je het culinaire kunstwerk als eerbetoon aan Constant Permeke: de Permeketaart, een meesterwerkje van lokale bakkers uit Jabbeke, belichaamt de essentie van de kunstenaar met haar rijke smaken van appel, frangipane, en amandel. Deze taart, niet alleen een lust voor het oog maar ook voor de smaakpapillen, vormt een smakelijke verbinding tussen kunst en culinaire traditie, en nodigt uit om samen te genieten bij een kopje dampende koffie.
Het Permekemuseum nodigt eenieder uit om (opnieuw) kennis te maken met het leven en werk van Constant Permeke. Deze heropening is niet enkel een eerbetoon aan een groot kunstenaar, maar ook een viering van cultuur, innovatie en gemeenschapsgevoel, verleden en heden.
De kunstenaar, Permeke, aan het werk in zijn beeldhouwatelier – De passie en toewijding van Permeke, onlosmakelijk verbonden met de ruwe materie van zijn kunst.
Hoe en waar?
In Jabbeke, op de Gistelsteenweg 341, verwelkomt het Permekemuseum bezoekers in een wereld waar kunst, geschiedenis en cultuur zich met elkaar vermengen en in elkaar vloeien. Dit museum, toegewijd aan het leven en werk van de Belgische expressionist Constant Permeke, biedt een unieke ervaring voor zowel individuele bezoekers als groepen, familie, vrienden, scholen, en organisatoren van evenementen. Open van 1 april tot 30 september tussen 10:00 en 18:00 uur en van 1 oktober tot 31 maart tussen 10:00 en 17:30 uur, met uitzondering van maandagen, 25 december, 1 januari en sluitingen om 16:30 uur op kerst- en oudejaarsavond.
Hoewel het museum beperkte toegankelijkheid biedt voor rolstoelgebruikers, zijn blindengeleide honden welkom en worden er speciale rondleidingen aangeboden voor mensen met een mentale beperking, gericht op kijken en beleven, voor €60 per gids. Bezoekers kunnen contact opnemen via info@muzee.be of telefonisch via +32 (0)59 50 81 18 voor meer informatie over rondleidingen, groepsarrangementen, en educatieve programma’s. De museumshop is eveneens bereikbaar voor specifieke verzoeken. Ontdek de rijke collectie van het Permekemuseum, op die plek waar de geest van Permeke nog steeds levend is.
Auteur tekst Geert Larnout in vruchtbare samenwerking met Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be