De nieuwe adem van Vlaanderen: Luchtkwaliteit in dienst van onderwijs

De Vlaamse Regering zet een stap vooruit in de verduurzaming van de schoolinfrastructuur met een geplande investering van 3 miljard euro. Deze inspanning gaat hand in hand met een doelgerichte herverdeling van 10 miljoen euro uit het Luchtkwaliteitsfonds ten gunste van het gesubsidieerd en gemeenschapsonderwijs in 2023.

Investeren in de toekomst: schoolinfrastructuur en duurzaamheid hand in hand

29 september 2023 – Vlaanderen waait een frisse wind door de harten van zij die dagelijks door de schoolpoorten stappen. Niet slechts een wind van verandering, maar een die ons toelaat dieper en schoner te ademen. De Vlaamse Regering heeft een heldere visie: onderwijs en luchtkwaliteit moeten zij aan zij gaan.

Een betrokken blik op CO2-reductie

Met een oog op de toekomst kondigt viceminister-president Ben Weyts een ambitieus plan aan: een investering van ruim 3 miljard euro in de schoolinfrastructuur gedurende deze regeerperiode. Het doel? Een significante vermindering van CO2-uitstoot. Een toekomst waarin de lucht die onze kinderen inademen, puurder is en waar schoolgebouwen zelf bijdragen aan een duurzamere wereld.

Efficiënte allocatie: het Luchtkwaliteitsfonds in actie

Naast dit grootse plan, is er ook focus op het optimaliseren van bestaande middelen. Het Luchtkwaliteitsfonds, ooit opgezet om de kwaliteit van onze lucht te waarborgen, wordt nu ingezet om het schoolgebouwenpatrimonium te verduurzamen. Voor 2023 is er een herverdeling goedgekeurd: een bedrag van 10 miljoen euro uit dit fonds zal worden aangewend voor het gebouwenpark van zowel het gesubsidieerd onderwijs (AGION) als het gemeenschapsonderwijs (GO!). Deze allocatie markeert een toewijding van de Vlaamse Regering aan zowel educatie als milieubewustzijn.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be