De Ieperse tweestrijd: IJzerwake met polemiek, Kameraadschapsavond geschrapt

Het Ieperse stadsbestuur heeft de Kameraadschapsavond, een zangevenement voor de IJzerwake, verboden vanwege mogelijke verstoringen van de openbare orde. Echter, de IJzerwake zelf, met Dries Van Langenhove als spreker, is toegestaan. De stad verlangt ook dat de organisatie van de IJzerwake het vredescharter van Ieper ondertekent.

De schemering boven Ieper weerspiegelt de spanning van een besluit: de Kameraadschapsavond, de liederlijke proloog tot de IJzerwake, vindt geen genade bij het Ieperse bestuur. Echter, de IJzerwake zelf, met het omstreden figuur Dries Van Langenhove als centrale spreker, blijft onaantastbaar.

Twijfels en tonen

De straten van Ieper galmen niet met de tonen van de Kameraadschapsavond. De reden? Een sluier van onzekerheid hangt over de intenties en het repertoire van het zangevenement. De stad vreest tumult en wanorde, een breuk met het serene imago van deze historische stad.

Wim De Wit, de stem van vzw IJzerwake, toont onbegrip voor dit stedelijk dictaat. Zijn beroep op de alom bekende studentencodex van het KVHV lijkt op dovemansoren te vallen. Een codex, vrij van aanstootgevende liederen, zo bepleit hij.

Een ongewenste gast in de vredesstad

Desondanks de afwezigheid van gezang, zullen de velden rondom Ieper wel resoneren met de woorden van Dries Van Langenhove tijdens de IJzerwake. Een beslissing die zwaar valt bij Emmily Talpe, de Ieperse burgemeester. Het idee dat Van Langenhove, met zijn controversiële geschiedenis, in de vredesstad spreekt, laat een bittere smaak achter.

Dries Van Langenhove is geen onbekende naam in de annalen van de Vlaamse politiek. Met wortels in de extreemrechtse Schild en Vrienden, en een geschiedenis van schandalen en rechtszaken, is zijn aanwezigheid in Ieper een bron van controverse.

Het gewicht van het vredescharter

Daarbovenop weegt een zwaard van Damocles boven het hoofd van de IJzerwake organisatie. Ieper stelt een voorwaarde: het ondertekenen van het vredescharter vóór de zestiende dag van augustus. Emmily Talpe waarschuwt streng: het naleven van dit charter is cruciaal en zal de maatstaf zijn voor toekomstige edities van de IJzerwake. Het charter, een belichaming van Ieper’s vredesmissie, is een respons op vorige controverses. Het eist respect voor de stad’s pacifistische boodschap en traditie.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be