De Europese Klimaatbalans: reflecties en vooruitzichten

Het is duidelijk dat de weg naar een duurzame toekomst bezaaid is met uitdagingen. Maar met vastberadenheid, samenwerking en innovatie kunnen we een veerkrachtige en groene toekomst creëren voor Europa en daarbuiten.

EU Climate Stocktake 27/10/2023 Brussel

Het streven naar een Groener Europa

In de aanloop naar de Global Stocktake, de eerste evaluatie van de VN-Klimaatconventie over de wereldwijde voortgang van de uitvoering van het Akkoord van Parijs, positioneert de Europese Klimaatbalans zich als een cruciale voortrekker. Deze evaluatie wordt afgerond tijdens de COP28 in november.

Innovaties op de voorgrond

Opmerkelijke projecten zoals Beccs Stockholm, dat CO2-opvang combineert met warmteterugwinning, beloven het proces van koolstofopvang en -opslag veel energie-efficiënter te maken. Dergelijke innovaties zullen centraal staan tijdens het evenement.

Grensoverschrijdende inspanningen

Het project LIFE-IP EKOMALOPOLSKA, dat zich richt op klimaatverandering en energietransitie in de Malopolska-regio van Polen, zal ook worden gepresenteerd, samen met vertegenwoordigers van andere organisaties zoals Climate Action (CAN) Network Europe en Slow Food.

In gesprek met de experts

Tijdens het panelgesprek delen vooraanstaande figuren zoals Cecilia Kinuthia-Njeng, Johan Rockström, Ambroise Fayolle, Valvanera María Ulargui Aparicio en Wopke Hoekstra hun inzichten en reflecties over het klimaatwerk van de EAB.

De uitdagingen van klimaatfinanciering

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft zichzelf getransformeerd van een EU-bank naar een klimaatbank. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zoals het stoppen met financiering van fossiele brandstoffen en het behalen van klimaatdoelstellingen, blijven er uitdagingen. De aanpassing aan klimaatverandering, het bevorderen van biodiversiteit en het ondersteunen van projecten die ‘niet-bancair’ zijn, vragen om innovatieve oplossingen.

Samenwerking is de sleutel

De transitie naar een groenere toekomst is alleen mogelijk als deze inclusief en alomvattend is. Er is een collectieve inspanning nodig, niet alleen binnen de Europese Unie, maar ook daarbuiten. Hierbij is het essentieel dat alle betrokkenen het belang van klimaatverandering inzien en actie ondernemen.

Tekst EU Climate Pact Ambassador Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be – Foto’s Adélaide Charlier