De culinaire orde van de Sint-Jacobsmossel Koksijde viert haar 23ste kapittel

De culinaire orde van de Sint-Jacobsmossel in Koksijde viert haar 23ste kapittel op 16 september 2024 met een dag vol traditie en gastronomie. Na een onderbreking door de coronapandemie, hervat de orde haar activiteiten met een plechtige ceremonie, een receptie en een luxueus banket. Deelname kost € 85 per persoon en inschrijving is verplicht. Overnachtingsmogelijkheden zijn beschikbaar in de omgeving.

Na een langdurige onderbreking door de coronapandemie, hervat de culinaire orde van de Sint-Jacobsmossel haar activiteiten met de viering van hun 23ste kapittel. Dit evenement zal plaatsvinden op maandag 16 september 2024 en belooft een dag vol traditie, gastronomie en eerbetoon aan de zeevruchten die de regio zo rijkelijk schenkt.

Ochtendprogramma

De dag begint om 09.45 uur met de aankomst van diverse confreries bij Koksijde Golf ter Hille, gelegen aan Hof ter Hillestraat 2, 8670 Koksijde. De gasten worden verwelkomd met koffie en ontbijtkoek. Hierna kleden de leden van de confreries zich in hun toga’s en vormt zich een stoet die om 10.30 uur naar de kapittelzaal vertrekt. Tijdens de plechtige ceremonie worden prominente figuren zoals Georges Vanhoutte, de stichter en erevoorzitter van de orde, en Ronny Calcoen, de huidige prior, in het zonnetje gezet.

Plechtigheden in de kapittelzaal

Om 11.00 uur opent Ronny Calcoen officieel het 23ste kapittel. Herman Rabaey, commissaris van de orde, zal het doel en de werking van de culinaire orde toelichten. Vervolgens worden nieuwe ereleden ingehuldigd, waaronder Hugo Pyfferoen, stichter van het bedrijf ‘De Beauvoordse Paté’, en Carl De Caluwe, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen.

Receptie en banket

Na de officiële plechtigheden vindt er een receptie plaats, gesponsord door het gemeentebestuur van Koksijde, waarbij het bier Sint Idesbald wordt geserveerd. Om 13.00 uur verplaatst het gezelschap zich naar restaurant De Normandie aan de Koninklijke Baan 1 in Koksijde, waar chef Timmo Weiss en zijn team een verfijnd banket zullen bereiden.

Het menu

Het culinaire festijn begint met een carpaccio van Sint-Jacobsnoten, geserveerd met limoenemulsie, avocado, granaatappel en champagne Prévoteau Perrier. Dit wordt gevolgd door gebakken Sint-Jacobsnoten met pastinaakschuim en prei-olie. Vervolgens wordt grietbot geserveerd met snijbonen, oesterzwammen, shiitake, prei en bisque. Het dessert bestaat uit sabayon met verse vruchten en ijs, afgesloten met koffie en Hasseltse speculoos.

Inschrijven en kosten

Deelname aan het kapittel kost € 85 per persoon. Dit bedrag dient uiterlijk op 7 september 2024 te worden overgemaakt op IBAN-rekeningnummer BE19 7512 0607 3712, BIC AXABBE22, ten name van de culinaire orde van de Sint-Jacobsmossel. De inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling. Confreries en ordes kunnen zich inschrijven via sintjacob.koksijde@gmail.com.

Overnachtingsmogelijkheden

Voor degenen die willen overnachten, zijn er verschillende hotels beschikbaar in de omgeving: Hotel Soll Cress (+32(0)58 51 23 32), Hotel Sea Horse (+32(0)58 52 32 80), Hotel Carnac (+32(0)58 51 27 63), en Hotel Apostroff (+32(0)58 52 06 09).

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronny Calcoen, prior, of Herman Rabaey, commissaris.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be foto Freddy Penel