Brugse scholen maken toekomst klaar met vernieuwende onderwijsprojecten

Stad Brugge ondersteunt innovatieve onderwijsprojecten met een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro, verdeeld over tien geselecteerde initiatieven. Deze subsidies stimuleren scholen om vernieuwende methodieken en samenwerkingen aan te gaan, met een focus op gelijke onderwijskansen voor iedere leerling.

Stad Brugge, waar innovatie en onderwijs hand in hand gaan, heeft de laureaten van de ‘innovatieve onderwijsprojecten 2023-2024’ bekendgemaakt. Met dit initiatief zet de stad zich actief in om educatieve projecten van lokale scholen een financiële duw in de rug te geven.

Financiële ondersteuning voor grensverleggende onderwijsconcepten

De ambitie van Brugse scholen om grensverleggende en creatieve onderwijsprojecten op poten te zetten, wordt soms geremd door financiële beperkingen. Hierin springt Stad Brugge bij, samen met het OCMW, door middel van een jaarlijkse toelage via de dienst Flankerend Onderwijsbeleid. Een totaal van 50.000 euro wordt verdeeld over tien zorgvuldig geselecteerde projecten, wat betekent dat elk initiatief kan rekenen op een steun van 5.000 euro.

Gelijke kansen en vernieuwende methodes voorop

Alle Brugse onderwijsinstellingen, gaande van het basisonderwijs tot het buitengewoon secundair onderwijs, kunnen zich kandidaat stellen voor deze ondersteuning. Het belangrijkste criterium hierbij is dat het project bijdraagt aan het hoofddoel van Flankerend Onderwijsbeleid: gelijke kansen in het onderwijs voor ieder kind en jongere.

Pablo Annys, schepen van sociale zaken, benadrukt het belang van deze vernieuwende aanpak: “Deze subsidies zijn niet alleen bedoeld om innovatie te stimuleren. Ze zijn er ook om te zorgen dat elke leerling, ongeacht zijn of haar achtergrond, dezelfde kansen krijgt. Dit betekent het aandurven van nieuwe methodieken en het smeden van frisse samenwerkingsverbanden.”

Chris Deloof, onderwijsdeskundige bij Flankerend Onderwijsbeleid, legt de mogelijkheden van de subsidie uit: “Van kortlopende initiatieven tot structureel verankerde projecten, alles is mogelijk. Het doel is om het onderwijs in Brugge een stimulans te geven.”

Toekomstgerichte laureaten

Voor het komende schooljaar werden 19 projecten ter goedkeuring voorgedragen. Daarvan werden er tien gehonoreerd. Onder hen bevinden zich:

  1. SO MIA Brugge met het vooruitstrevende project ‘Kic’ of ‘Klas Individu Crisis’.
  2. Freinet Kindcentrum De Tandem, die kinderen centraal stelt met het project ‘Een schoolmuseum – het kind aan zet’.
  3. BSGO Brugge Centrum, die de wereld naar de klas brengt met het project ‘Wereldbib’.

Contact

Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid: chris.deloof@brugge.be – 050 47 54 74 Koen Mattheeuws: koen.mattheeuws@brugge.be – 050 47 54 29

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )