Brengt digitalisering burgers dichter bij OCMW’s?

Minister Karine Lalieux presenteert een voorontwerp van wet dat streeft naar een efficiëntere en transparantere communicatie tussen burgers en OCMW’s door middel van digitalisering en respect voor de rechten van de burger.

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert en alles in een razend tempo verandert, streeft België ernaar om een naadloze verbinding tussen haar burgers en de OCMW’s te waarborgen.

Elektronische revolutie in sociale dienstverlening

Op de federale ministerraad van 29 september 2023 legde minister van Maatschappelijke Integratie, Karine Lalieux, een ambitieus voorontwerp van wet voor. Dit wetsvoorstel belooft een revolutionaire stap in de manier waarop burgers met OCMW’s communiceren.

OCMW online: de toekomst van aanvragen

De kern van dit voorstel is de introductie van “OCMW Online”, een beveiligd elektronisch platform waarmee burgers hun aanvragen digitaal kunnen indienen. Dit initiatief vermindert niet alleen de papieren rompslomp, maar garandeert ook een efficiëntere en transparantere behandeling van aanvragen.

Transparantie en respect: het recht om gehoord te worden

Niet alleen wordt de communicatie gemoderniseerd, maar het wetsvoorstel introduceert tevens het essentiële recht voor burgers om gehoord te worden, verankerd in de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s. Dit toont aan dat in deze tijd van digitalisering het menselijke aspect niet wordt vergeten.

Naar een samenhangend systeem

Naast deze vernieuwingen zorgt het wetsvoorstel ook voor een naadloze integratie van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof nr. 44/2020, waardoor de territoriale competenties van de OCMW’s duidelijker worden gedefinieerd.

Met deze stappen zet België zich op de voorgrond van moderne sociale dienstverlening, waarbij het welzijn van de burger centraal staat. Het voorontwerp wacht nu op een grondige evaluatie door de Raad van State.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be