Handzame, Kortemark – 11 november 2024, 11:44
In de vroege ochtenduren van maandag 11 november brak er brand uit bij het afvalverwerkend bedrijf Renewi in Handzame, bij Kortemark. Door zelfontbranding ontstond er brand in een grote stapel huishoudelijk afval. De conciërge van het bedrijf ontdekte de rookontwikkeling rond 9 uur en waarschuwde onmiddellijk de hulpdiensten. Brandweer Westhoek reageerde snel en had de situatie relatief snel onder controle, maar moest daarna urenlang nablussen om elke kans op heropflakkering uit te sluiten.
Rookontwikkeling snel opgemerkt
De brand vond plaats in een loods achterin het complex van Renewi, waar meerdere bunkers vol huishoudelijk afval opgeslagen zijn. Op het moment van de brand was het bedrijf gesloten. Conciërge Mathias Mariën ontdekte de rook toen hij zijn controle ronde deed en schakelde meteen de hulpdiensten in. Dankzij deze snelle reactie kon een grotere brand worden voorkomen.
Brandweerkapitein Kristof Louagie van Brandweer Westhoek legt uit: “Er werd onmiddellijk een tankwagencircuit opgestart om het vuur efficiënt te kunnen bestrijden. Daarnaast hebben we omwonenden die hinder ondervonden van de rook gevraagd om ramen en deuren te sluiten, zodat ze geen gezondheidsrisico’s zouden lopen.”
Afval naar buiten gebracht voor grondig bluswerk
Hoewel het vuur snel bedwongen werd, bleef er lange tijd een risico op heropflakkering van de vlammen. Daarom werd besloten om het afval uit de loods te halen en het buiten verder te blussen. “Het ging om enkele tientallen kubieke meters huishoudelijk afval dat gestockeerd lag in de bunkers,” zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde. “Na de eerste bluswerken hebben we het afval naar buiten gebracht en grondig nageblust om elk risico volledig uit te sluiten.”
Omwonenden bleven nog enkele uren een lichte rookgeur waarnemen, maar er werden geen schadelijke stoffen gemeld in de omgeving. Tegen het einde van de voormiddag was de situatie volledig onder controle, en de brandweer kon het terrein veilig achterlaten.
Nabluswerk van uren nodig voor veiligheid
Het nablussen nam langer in beslag dan verwacht, doordat branden in opgestapeld afval vaak moeilijker te blussen zijn vanwege de kans op nieuwe hitte-opbouw. Brandweerkapitein Louagie bevestigde dat de veiligheidsmaatregelen strikt werden nageleefd, en er gedurende de hele operatie geen enkel gevaar was voor de omwonenden of het bedrijf.
Conclusie
De snelle reactie van de conciërge en de efficiënte aanpak van Brandweer Westhoek hebben ervoor gezorgd dat een potentiële grotere ramp werd afgewend. Hoewel de brand langdurig nabluswerk vereiste, bleef de situatie onder controle, en konden de omwonenden snel gerustgesteld worden.
(Tekst Serge Jansen & foto’s Steffi Sansen van www.westnieuws.be)