Brand in Le Sanglier des Ardennes legt restaurant Wagyu in as

Een brand verwoestte maandagavond het restaurant Wagyu in het luxehotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy. Het vuur ontstond vermoedelijk door een defecte afzuigmotor. Ondanks de aanzienlijke schade werden alle gasten en medewerkers veilig geëvacueerd. Eigenaar Marc Coucke en chef Wout Bru beloven een snelle wederopbouw.

Op maandagavond brak een verwoestende brand uit in het restaurant Wagyu, onderdeel van het vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy. Het hotel is eigendom van zakenman Marc Coucke en bekend om zijn culinaire topkwaliteit, geleverd door chef-kok Wout Bru. Hoewel de gasten en medewerkers tijdig geëvacueerd werden, is de schade aanzienlijk.

Brand onder controle, maar schade is enorm

De eerste melding van de brand kwam om 18.29 uur bij de hulpdiensten binnen. Het vuur begon op het dak van het nieuwe gedeelte van het restaurant. Brandweerkorpsen uit de regio waren snel ter plaatse en wisten te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar de onderste verdiepingen. “De brand is nu onder controle, maar de schade is enorm,” bevestigde Marc Coucke via sociale media.

Ook topchef Wout Bru, die op dat moment in Schilde verbleef, reageerde geschokt. “Ik hoorde het nieuws en ben onmiddellijk naar Durbuy vertrokken. Het ziet er niet goed uit. We waren net weer op volle kracht na de overstromingen van twee jaar geleden, en nu dit.”

Herstel na eerdere tegenslagen

Le Sanglier des Ardennes en de omliggende restaurants hadden eerder zware schade geleden door watersnood. Het team werkte hard om de activiteiten te herstellen. “Heel december was volgeboekt,” meldde Coucke. “We hadden eindelijk weer een goede balans gevonden.” De video van de brand, die Coucke deelde, laat een felle vlammenzee zien boven het iconische gebouw.

Toch blijft Coucke strijdvaardig: “We zullen terugkomen. Mijn team en ik geven niet op.”

Oorzaak van de brand

Volgens Wout Bru ligt de oorzaak mogelijk bij de motor van de afzuiginstallatie, die vlam heeft gevat. “De dampkap en oven worden dagelijks gereinigd, dus daar kan het probleem niet zitten. Het lijkt erop dat de afzuigmotor oververhit is geraakt.”

Evacuatie en opvang

Op de verdieping onder het dak, waar de brand begon, bevinden zich ook hotelkamers. Dankzij de goede werking van brandwerende deuren bleef de schade daar beperkt. Alle gasten en medewerkers konden tijdig geëvacueerd worden en werden opgevangen in restaurant Limoni, tegenover het hotel.

Toekomstperspectief

Hoewel de precieze omvang van de schade nog wordt vastgesteld, is het duidelijk dat de heropbouw tijd zal kosten. “We hopen dat onze gasten en partners ons blijven steunen,” aldus Bru. Coucke benadrukt dat ze ondanks alles blijven vechten voor een snelle wederopbouw: “Marc Coucke en Wout Bru krijgen ze niet klein.”

Contactpersoon:
Marc Coucke – via het contactformulier op www.lesanglierdesardennes.com.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be