BOS+ zet door met belofte voor klimaatmarsbos ondanks uitstel door overstromingen

BOS+ heeft in Deerlijk 0,34 hectare bos aangeplant als onderdeel van hun belofte om per deelnemer aan de klimaatmars van december 2023 een vierkante meter bos te planten. Dit project liep vertraging op door zware overstromingen in januari 2024, waardoor de grond te nat was voor aanplanting. Het bos, nu aangeplant in november 2024, vormt samen met een aanplant van 2,16 hectare in DR Congo een totaal van 2,5 hectare nieuw bos. BOS+ benadrukt het belang van bossen als natuurlijke buffer tegen de toenemende weers-extremen door de klimaatverandering en roept op tot een ambitieus natuur- en klimaatbeleid.

In Deerlijk volhardt BOS+ in zijn belofte om een klimaatmarsbos aan te planten. Voor elke deelnemer aan de klimaatmars van december 2023 is 1 vierkante meter bos beloofd, waarvan 0,34 hectare zou worden aangeplant in samenwerking met de gemeente Deerlijk. Echter, door zware overstromingen in januari 2024 liep het project vertraging op, aangezien de grond te drassig was om bomen succesvol te planten. Het planten is inmiddels verschoven naar het nieuwe plantseizoen, dat nu is aangebroken.

Extreme weersomstandigheden maken impact voelbaar

De januari-overstromingen, die grote delen van West-Vlaanderen troffen, hebben opnieuw de kwetsbaarheid van de natuur en de voedselproductie in Vlaanderen blootgelegd. De gevolgen zijn voelbaar, niet alleen voor landbouwgrond, maar ook voor bebossingsprojecten zoals het klimaatmarsbos. Door de uitzonderlijk hoge regenval steeg de grondwaterstand drastisch, en de Wijmelbeek kon het water niet snel genoeg afvoeren. Het plantgebied stond daardoor onder water en bleef tot ver na het plantseizoen ongeschikt voor beplanting.

In heel België is de impact van de klimaatcrisis sterker voelbaar dan ooit. Met 2023 als het warmste jaar in de geschiedenis, gevolgd door een bijzonder natte winter, neemt de urgentie voor een robuust en ambitieus klimaatbeleid alleen maar toe. Bossen en bomen zijn essentieel als buffer tegen extremen, maar hun rol komt in gevaar door de aanhoudende klimaatverschuivingen.

Uitstel, maar geen afstel

Hoewel het bos in Deerlijk uiteindelijk pas deze herfst kon worden geplant, heeft BOS+ zich nooit van zijn belofte afgekeerd. “Het was jammer dat het project vertraging opliep, maar we houden ons aan onze toezegging,” verklaart BOS+. In samenwerking met de gemeente Deerlijk is het bos op zondag 10 november 2024 eindelijk aangeplant.

Naast het bos in Deerlijk, waarvan de 0,34 hectare goed is voor 3.400 vierkante meter nieuw bos, heeft BOS+ nog eens 2,16 hectare beplant in DR Congo, in samenwerking met partnerorganisatie Faja Lobi. Daarmee is de totale aanplant ter vervulling van de klimaatmarsbelofte ongeveer 2,5 hectare groot, goed voor elke deelnemer aan de mars in Brussel.

Natuurbescherming als bescherming voor de toekomst

BOS+ benadrukt de rol van natuur als buffer tegen hittegolven, droogte en overstromingen, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Bossen helpen zowel bij de mitigatie als adaptatie van klimaatverandering, en kunnen een directe impact hebben op het leefklimaat. Het uitbreiden van bosgebied en het aanplanten van nieuwe bomen wordt daarom als essentieel beschouwd.

“De klimaatmars, die jaarlijks duizenden deelnemers op de been brengt, is een belangrijk signaal dat de vraag naar een ambitieus klimaatbeleid groeit,” stelt BOS+. “We blijven ons daarom inzetten voor een robuust natuur- en klimaatbeleid, zodat de natuur kan helpen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te verzachten.”

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)