Bezwaar tegen verdere verstedelijking in Brugs ommeland

Brugse milieu-, natuur- en klimaatverenigingen hebben gezamenlijk bezwaar ingediend tegen voorgestelde uitbreidingsplannen, met een dringende oproep tot een meer duurzame en doordachte benadering van stadsontwikkeling. Hun strijd benadrukt de noodzaak om de huidige ruimte efficiënter te gebruiken en de verdere inkrimping van open ruimtes te voorkomen.

Brugge, 8 maart 2024 – In een kritieke beweging tegen de toenemende urbanisatie, hebben de milieu-, natuur- en klimaatorganisaties in Brugge een krachtig signaal afgegeven. Ze bundelden hun krachten om officieel bezwaar in te dienen tegen de nieuwe zoekzones voor bedrijvigheid en een stadion, zoals aangegeven in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Bedrijvigheid economische subregio Brugge. Hun voornaamste argument: de noodzaak om de al ingenomen ruimte optimaal te benutten vooraleer nieuwe open ruimtes aan te snijden.

Een groene beweging tegen grijze expansie

De verenigingen, waaronder de Grootouders voor het Klimaat, Natuurpunt Brugge, Natuurpunt Brugs Ommeland, Groen vzw en vzw Bescherm Bomen en Natuur, vormen een stevige coalitie samen met de West-Vlaamse Milieufederatie. Zij dringen er bij de Provincie West-Vlaanderen op aan om alternatieve benaderingen te overwegen, met de nadruk op het efficiënter gebruik van bestaande ruimtes. Ze stellen de dagelijkse toename van 684m² beton in Brugge aan de kaak, wat de stad tot een van de snelst verstedelijkende regio’s in Vlaanderen maakt.

Ruimtelijke zorgen en suggesties

Het bezwaar benadrukt de versnippering van open ruimte en de impact ervan op de lokale biodiversiteit. Het wijst ook op de inefficiënties binnen de bestaande ruimtelijke planning, zoals de verdeling van havengebonden en niet-havengebonden bedrijven en de overvloed aan individuele parkeerplaatsen. De kritiek strekt zich zelfs uit tot de plannen voor twee voetbalstadions binnen de stad, een punt van grote zorg gezien het grote ruimtebeslag en de impact op de vruchtbare gronden.

Een oproep voor gedeelde oplossingen

De organisaties suggereren dat Brugge inspiratie kan putten uit andere grote steden zoals Rome, waar voetbalclubs AS Roma en Lazio Roma één stadion delen. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn van hoe ruimte efficiënter gebruikt kan worden en hoe dubbele faciliteiten vermeden kunnen worden. Ze hopen dat hun bezwaren leiden tot een meer doordachte benadering van ruimtelijke planning, waarbij bestaande gebieden beter worden benut en open ruimtes worden gespaard.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be