Bewindvoering onder de loep: betere bescherming voor kwetsbaren

Het federale parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat zich richt op het beter beschermen van kwetsbare personen die onder bewindvoering staan. Deze hervormingen zorgen voor meer transparantie, strengere controles en duidelijkere tarifering in het systeem van bewindvoering.

Brussel, 26 oktober 2023

Een nieuw tijdperk voor bewindvoering

In België staan zo’n 140.000 kwetsbare burgers onder begeleiding van een bewindvoerder. Hoewel de meesten van hen met de beste bedoelingen handelen, zijn er in het verleden enkele verontrustende incidenten rond bewindvoering naar voren gekomen. Daarbij raakten kwetsbare individuen verder in de problemen of kregen niet de hulp die ze nodig hadden. Om deze kwesties aan te pakken, is een wetsvoorstel uitgewerkt en vandaag goedgekeurd door het federale parlement. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt heeft deze ontwikkeling toegejuicht.

Beslissingen in de handen van anderen

Wanneer iemand, vanwege omstandigheden zoals een beperking, maatschappelijke kwetsbaarheid of dementie, niet meer in staat is om verstandige beslissingen te nemen over persoonlijke en financiële zaken, kan een bewindvoerder worden aangesteld. Deze bewindvoerder, een familielid of een professional, neemt dan beslissingen namens de persoon in kwestie.

Niet zonder uitdagingen

Helaas hebben enkele bewindvoerders misbruik gemaakt van hun positie. Er zijn gevallen van misverstanden, nalatigheid en zelfs fraude door bewindvoerders aan het licht gekomen. Dit heeft geleid tot frustraties en gevoelens van verwaarlozing bij de betrokkenen.

Stappen naar digitale transparantie

In 2019 identificeerde de Hoge Raad voor Justitie verschillende van deze problemen. Dit leidde tot een volledige digitalisering van het gerechtelijk beschermingsdossier in juni 2021. Dankzij deze digitalisering hebben beschermde personen en hun families nu directe toegang tot alle relevante beslissingen via Just-on-web, wat de transparantie aanzienlijk verhoogt.

Naar een rechtvaardiger systeem

Een nieuwe wet, gebaseerd op de aanbevelingen van een deskundigenteam onder leiding van professor Tim Wuyts, streeft ernaar een einde te maken aan de genoemde problemen. De focus ligt nu meer op het inschakelen van familielid-bewindvoerders, de invoering van een lijst van professionele bewindvoerders, en strengere controles en sanctiemogelijkheden.

Helderheid in vergoeding

Een belangrijk aspect van de hervorming betreft de tarifering. De nieuwe regels zorgen voor een helderder en transparanter vergoedingssysteem, waardoor excessen en misbruik worden voorkomen.

De weg voorwaarts

Met de goedkeuring van dit wetsontwerp door het federale parlement op 26 oktober 2023, is een belangrijke stap gezet naar een rechtvaardiger en transparanter bewindvoeringssysteem. De nieuwe regelgeving wordt op 1 september 2025 van kracht.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be