Een maand terug, bevoorrecht als medium, dompelden we ons onder in een betoverende persreis georganiseerd door Interrhône. Deze reis stond in het teken van de AOC Saint-Joseph, een appellatie die misschien niet direct een belletje doet rinkelen, maar bij het noemen van Rhônevallei, Lyon, Valence, Vienne of de ‘Autoroute du Soleil’, knik je vast instemmend. Hier onthullen we enkele onmisbare hoogtepunten en wetenswaardigheden, verweven met gastronomische verheffing en vooral, de wijn die de ziel streelt.
De geheime schoonheid van Saint-Joseph
De Zuid-Franse appellatie strekt zich als een langgerekte sluier uit langs de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand-Granges in het zuiden. Te midden van dit wijngebied vinden we de samenvloeiing van de Isère in de Rhône, een kernpunt van Saint-Joseph. Hier wordt niet alleen gestreefd naar toeristische aantrekkingskracht, maar naar een werkelijk betoverende bestemming voor de veeleisende reiziger.
Een ballet van terroirs
De regio, grotendeels gelegen in Ardèche met een vleugje Loire, onderscheidt zich door steile hellingen (coteaux) waar wijngaarden als terrassen zijn aangelegd, en vlakkere plateaus bovenop de heuvels. De zomerse temperaturen, getemperd door de Mistral en de nabijheid van de Alpen en het Centraal Massief, bieden een gunstig klimaat. Een ideale setting voor het goede leven van lekker eten en genieten van uitmuntende wijnen.
Zintuiglijke verleidingen van Saint-Joseph
Langs de Rhône kronkelen fietsroutes en wandelpaden, terwijl toeristische rondvaarten op de rivier een extra dimensie geven aan de ervaring. De regio omarmt het wijntoerisme, met talloze wijndomeinen die wachten op ontdekking. AOC Saint-Joseph, vaak ondergewaardeerd naast de bekende Hermitage en Côte Rotie, straalt met rode wijnen van de syrahdruif, en witte pareltjes gemaakt van marsanne en roussanne.
Een dans van temperatuur en smaak
Het unieke karakter van Saint-Joseph-wijnen ontstaat uit de diversiteit van terroirs langs het uitgestrekte gebied. Temperatuurverschillen tussen het semi-continentale klimaat in het noorden en de mediterrane invloeden in het zuiden creëren wijnen met een peperige frisheid of een kruidige warmte. Dit subtiele verschil, bepaald door een graad temperatuurverschil tussen Chavanay en Mauves, geeft elke fles een eigen verhaal.
Culinaire verleidingen en opkomst van Saint-Joseph
De stevige rode wijnen van Saint-Joseph omarmen gerechten zoals kastanjesoep, wildpasteien en geaffineerde kazen, terwijl de witte wijnen perfect samengaan met regionale lekkernijen. De appellatie, lange tijd in de schaduw van grotere namen, beleeft een opmerkelijke wederopstanding. Zowel gevestigde wijnhuizen als opkomende producenten zetten zich in voor biodiversiteit en biologische wijnbouw, waardoor Saint-Joseph weer serieus wordt genomen.
De poort naar het zuiden
In het zuiden wacht een schitterende wijnregio met imposante hellingen en adembenemende uitzichten op de Rhône rivier. De wijnbouwers, trots op hun erfgoed, heten bezoekers welkom voor degustaties en delen graag hun passie voor lokale gerechten. Een bezoek aan Saint-Joseph wordt zo een hoogtepunt van levensgenot en respect voor de Franse wijncultuur.
De wijnroutes van Lonely Planet’
Om het verhaal volledig te maken: ‘De wijnroutes van Lonely Planet’ voeren je van Alentejo in Portugal naar Transsylvanië in Roemenië. Ontmoet wijnmakers van de beste wijnhuizen in de verschillende regio’s en maak kennis met hun streven om de lekkerste wijn te produceren. Leer de plaats, de tradities en de mensen kennen aan de hand van de plaatselijke wijn. Met indrukwekkende foto’s, kaarten en tips waar je goed kunt overnachten, eten en natuurlijk wijn drinken is dit boek een must-have voor iedere reis- en wijnliefhebber. Kosmos Uitgevers, € 24,99
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.
Foto’s Mario Dewilde