Belgische klimaatpactambassadeurs leren nieuwe wegen voor klimaatgesprekken in Brussel

Vandaag verzamelden de Belgische klimaatpactambassadeurs zich om diepgaand in te gaan op het thema klimaatgesprekken en om de kunst van effectieve communicatie over klimaatverandering te verkennen. Deze bijeenkomst, een initiatief van het Belgisch Climate Pact secretariaat onder leiding in samenwerking met KlimaatContact en ondersteund door Channa Chattoir van Climate Alliance, richtte zich op het empoweren van de ambassadeurs met de kennis en vaardigheden om positieve en verbindende gesprekken over het klimaat te voeren. Door een reeks workshops die verspreid over Vlaanderen worden aangeboden, worden de deelnemers niet alleen bewust gemaakt van hun ecologische voetafdruk, maar ook van de positieve impact die ze kunnen hebben – hun ‘handafdruk’. De workshops belichten diverse aspecten van het dagelijks leven, van wonen en eten tot reizen en consumeren, en bieden praktische inzichten voor een duurzamer bestaan. Dit initiatief, gedragen door de inspirerende leiding van Chattoir, streeft ernaar klimaatvriendelijke keuzes te normaliseren en een beweging van verandering en samenwerking in de strijd tegen klimaatverandering te stimuleren.

Brussel, Mundo Troon, 20 maart 2024, 09:00 uur – De Belgische ambassadeurs van het klimaatpact kwamen vandaag samen op uitnodiging van Climate Alliance, Klimaatcontact en de Europese Commissie. Dit belangrijke evenement symboliseert een verfrissende benadering van hoe wij als samenleving communiceren over klimaatverandering. Het doel: een constructieve dialoog bevorderen die verder gaat dan de traditionele debatten.

Een persoonlijke toets aan het gesprek toevoegen

In plaats van vast te lopen in eindeloze discussies die vaak meer verdeeldheid zaaien dan bruggen bouwen, benadrukt het initiatief het belang van het delen van persoonlijke verhalen. Door onze eigen ervaringen en inzichten te delen, openen we de deur naar een meer empathische en hartelijke uitwisseling van ideeën.

De kunst van het luisteren

Een andere sleutel tot succesvolle klimaatgesprekken is oprechte nieuwsgierigheid en het vermogen om echt te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Het gaat er niet om dat we onze volgende punt voorbereiden terwijl de ander nog spreekt, maar om volledig aanwezig te zijn en de ander de ruimte te geven zijn of haar verhaal te doen.

Weerstand als een dans

Wanneer we weerstand of bezwaren tegenkomen, is onze natuurlijke neiging om in de verdediging te gaan. Het evenement in Brussel stelt een alternatieve benadering voor: mee te bewegen met de weerstand. Dit betekent het vinden van een gemeenschappelijke grond, zelfs als die klein is, en vanuit daar de conversatie voort te zetten.

Erkenning van tweestrijd

Het erkennen van onze eigen ambivalentie kan een gesprek aanzienlijk verrijken. Het is oké om toe te geven dat we zelf ook niet altijd de antwoorden hebben of perfect leven volgens onze idealen. Dit maakt het gesprek menselijker en toegankelijker.

Geduldig zijn

Verandering dwing je niet af; het is als het planten van een zaadje dat tijd nodig heeft om te groeien. Door bescheiden doelen te stellen voor onze gesprekken, zoals simpelweg een aangenaam gesprek hebben, leggen we de basis voor toekomstige inzichten en veranderingen.

Zelfzorg

Tenslotte, in het licht van een uitdaging zo groot als de klimaatcrisis, is het essentieel om goed voor onszelf te zorgen. Dit betekent soms kiezen om een gesprek niet te voeren als het niet het juiste moment is, en ons te concentreren op wat we kunnen bijdragen zonder onszelf te overbelasten.

In essentie

Deze bijeenkomst in Brussel onderstreept het belang van een vernieuwde aanpak in hoe we spreken over klimaatverandering. Door persoonlijke verhalen te delen, echt te luisteren, weerstand te accepteren, onze eigen twijfels te erkennen, geduldig te zijn en goed voor onszelf te zorgen, kunnen we een fundament leggen voor diepgaande en betekenisvolle gesprekken.

Verbinding in het hart van klimaatverandering

In een wereld waarin klimaatverandering niet langer in de verte ligt, maar aan onze voordeur klopt, lanceert KlimaatContact een reeks workshops die een nieuw licht werpen op hoe we hierover communiceren en handelen. Deze initiatieven, verspreid over heel Vlaanderen, nodigen uit tot een dialoog die verder gaat dan het traditionele debat.

Van zorg naar actie

De zesdelige workshopreeks van KlimaatContact is een uitnodiging aan iedereen die klimaatverandering niet langer als een ver-van-mijn-bed-show ziet, maar als een urgente oproep tot actie. Deelnemers worden meegenomen op een reis die hen niet alleen bewust maakt van hun ‘voetafdruk’ maar ook van hun ‘handafdruk’ – de positieve invloed die zij kunnen hebben op hun omgeving. Het unieke aan deze reeks is de focus op het voeren van positieve en verbindende gesprekken over het klimaat, zonder dat voorkennis een vereiste is.

Een kijkje in de workshops

Elke workshop duikt in een ander aspect van het dagelijks leven en de invloed daarvan op het klimaat. Van de manier waarop we wonen, eten, en reizen, tot hoe we consumeren en met anderen over klimaatverandering praten. De workshops bieden een platform voor reflectie, discussie, en vooral, voor het vinden van praktische en haalbare stappen die iedereen kan zetten richting een klimaatvriendelijker bestaan.

Klimaatgesprekken als sleutel

Het einddoel is niet alleen het vergroten van de kennis over klimaatverandering, maar ook het aanleren van vaardigheden om effectieve en hoopgevende gesprekken te voeren. Hiermee wil KlimaatContact deelnemers uitrusten om zelf de boodschap verder te verspreiden en een ripple effect te creëren. De workshops zijn ontworpen om clichés en defensieve reacties te doorbreken en te vervangen door een dialoog die inspireert en verbindt.

Samen sterker

Deze initiatieven benadrukken dat in de strijd tegen klimaatverandering niemand alleen staat. Door de krachten te bundelen en samen te leren, groeit het vertrouwen dat verandering mogelijk is. KlimaatContact biedt niet alleen een reeks workshops aan, maar ook een gemeenschap waarin iedereen welkom is om mee te doen, te leren en te inspireren.

Word zelf een klimaatcoach

Voor degenen die nog een stap verder willen gaan, biedt KlimaatContact de mogelijkheid om zelf klimaatcoach te worden. Deze unieke kans stelt individuen in staat om hun eigen workshops te leiden, gebruikmakend van de methodes en materialen van internationaal erkende organisaties zoals Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland.

Een nieuwe normaal

KlimaatContact streeft ernaar om van klimaatvriendelijke keuzes de nieuwe normaal te maken. Door het aanbieden van workshops en trainingen over heel Vlaanderen hoopt de organisatie een golf van positieve verandering te ontketenen.

Met dank aan Channa Chattoir van Climate Alliance, die als Belgische landcoördinator voor het klimaatpact een cruciale rol speelt in het verenigen van krachten tegen klimaatverandering, bracht zij ons dichter bij de reeks workshops van KlimaatContact die ons op zich leiden naar een nieuw pad voor duurzame actie. Haar toewijding en inzicht vormen de basis waarop deze initiatieven zijn gebouwd, en versterken de boodschap dat elke individuele inspanning telt. Channa’s leiderschap en visie inspireren een nieuwe generatie klimaatpactambassadeurs om zich aan te sluiten bij de beweging voor een groenere toekomst. Haar ongelofelijke bijdrage aan het klimaatpact is een herinnering aan de kracht van samenwerking en innovatie in de strijd tegen klimaatverandering.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be