Vanaf vandaag kunnen burgers opmerkingen en voorstellen indienen bij de Franse overheid in het kader van het openbaar onderzoek naar het project voor een offshore windmolenpark voor de kust van Duinkerke. Dit onderzoek loopt tot 1 juni. België heeft een krachtig bezwaar ingediend tegen de plannen. Minister van Noordzee, Paul Van Tigchelt, heeft namens België gepleit voor het stopzetten van het project en de weigering van de benodigde administratieve vergunningen.
De Belgische bezwaren tegen het windmolenpark
De Belgische bezwaren richten zich op verschillende fundamentele belangen, zoals de veiligheid van de scheepvaart, luchtverkeer, redding op zee, en het behoud van het mariene milieu. Ook de esthetiek en het uitzicht van de kustbewoners zouden worden aangetast. België heeft voorgesteld om het windmolenpark noordelijker te plaatsen, verder van de kust.
De aanvraag van Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d’Electricité (RTE) betreft de bouw van een groot windmolenpark, bestaande uit 46 windmolens, die een hoogte van 240 tot 300 meter boven zeeniveau zullen bereiken. Het project omvat ook een offshore platform voor transmissie en onderzeese kabels, met een geschatte productiecapaciteit van 2,3 TWh elektriciteit per jaar.
Impact op de scheepvaart en het milieu
België is sinds 2016 tegen de huidige locatie van het windmolenpark, omdat het vlakbij de Belgische zeegrens ligt. De aanwezigheid van zulke hoge windmolens zo dicht bij de kust zou de scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende verstoren. Daarnaast zou het park de veiligheid van de scheepvaart en het uitzicht vanaf de kustplaatsen zoals De Panne, Koksijde en Nieuwpoort beïnvloeden.
Het geplande windmolenpark ligt in het Franse Natura 2000-gebied ‘Bancs des Flandres’, nabij het Belgische Natura 2000-gebied ‘Vlaamse Banken’. Deze gebieden zijn belangrijke broed- en paaiplaatsen voor verschillende beschermde vogelsoorten. Het milieueffectenrapport toont aan dat er ernstige negatieve gevolgen zijn voor zeevogels zoals de alk, de parelduiker en de roodkeelduiker. Deze vogels zullen het gebied rondom het windpark mijden, wat leidt tot verlies van hun habitat. De voorgestelde maatregelen ter compensatie en vermindering van deze effecten worden door België als onvoldoende beoordeeld.
Procedurele tekortkomingen en alternatieve locatie
Het milieueffectenrapport heeft ook tekortkomingen, zoals het ontbreken van onderzoek naar alternatieve locaties, wat een Europese verplichting is. Bovendien is de exacte locatie van de windmolens nog niet definitief vastgesteld, wat zou kunnen leiden tot plaatsing dichter bij de kust en de Belgische grens. Dit zou betekenen dat België verantwoordelijk zou worden voor de veiligheidszone, wat onacceptabel is.
Een speciale commissie voor openbaar onderzoek zal nu de ingediende opmerkingen onderzoeken en conclusies trekken. Deze commissie kan een positief, voorwaardelijk positief of negatief advies uitbrengen. Op basis hiervan zal de prefect van de regio Hauts-de-France de administratieve vergunningen al dan niet verstrekken.
Voortzetting van het diplomatiek overleg
Minister Van Tigchelt benadrukte dat België, ondanks deelname aan de publieksconsultatie, diplomatiek overleg blijft voeren. De federale overheid heeft de afgelopen jaren een alternatieve locatie uitgewerkt, verder op zee, die juridisch is onderbouwd door een Frans advocatenkantoor. Dit zou de meeste bezwaren wegnemen. België, als zesde grootste offshore windenergieproducent ter wereld, biedt aan om zijn expertise te delen met de Franse collega’s.
Paul Van Tigchelt: “België verzet zich sinds 2016 tegen de Franse plannen om een windmolenpark voor de kust van Duinkerke te installeren. Met windmolens tot 300 meter hoogte, dicht bij onze kust en aan de Belgische grens, is dit geen goed nabuurschap. We hebben vandaag onze bezwaren tegen de huidige locatie ingediend en rekenen erop dat Frankrijk hiermee rekening houdt. Zo niet, dan zullen we opnieuw juridische stappen ondernemen.”
Meer informatie over het project is te vinden op de projectwebsite en op de website van de dienst Marien Milieu
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)