België neemt leidende rol in wereldwijde oceaanbescherming

België heeft het BBNJ-verdrag ondertekend dat gericht is op de bescherming van internationale wateren. Dit komt na bijna 20 jaar van onderhandelingen en maakt de weg vrij voor uitgebreide oceaanbescherming. België streeft er ook naar om gastheer te zijn van het verdragsecretariaat in Brussel.

België bevestigt wederom zijn positie als pionier op het wereldtoneel voor de bescherming van onze oceanen. Minister Van Quickenborne heeft vandaag het historische BBNJ-verdrag namens ons land ondertekend. Dit verdrag is gericht op de bescherming van internationale wateren en versterkt de wereldwijde inspanningen om de kwetsbare mariene ecosystemen te behouden.

De ondertekening: een mijlpaal in mariene bescherming

De ondertekening van het BBNJ-verdrag door België volgt op bijna twee decennia van intensieve onderhandelingen. Het verdrag biedt een solide juridisch kader voor de bescherming van de gebieden die zich buiten de nationale jurisdictie bevinden. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt om tegen 2030 maar liefst 30% van de oceaan als beschermd gebied aan te merken. Ter vergelijking, op dit moment geniet slechts 1,2% van de oceaan deze beschermde status.

België als diplomatieke krachtpatser

Niet alleen heeft ons land het verdrag actief gesteund, maar nu streeft het ernaar om het secretariaat van dit verdrag in Brussel te vestigen. Dankzij zijn reputatie als diplomatiek centrum met vele internationale instanties is België uiterst geschikt om als thuisbasis voor dit belangrijke secretariaat te dienen.

De essentie van onze oceanen

De oceaan is de levensader van onze planeet. Het speelt een cruciale rol in het reguleren van het klimaat, het huisvesten van een rijke biodiversiteit en het dienen als natuurlijke opslag voor CO2. De aanhoudende menselijke activiteiten, zoals overbevissing en vervuiling, bedreigen echter zijn vitaliteit.

Snelle actie is van cruciaal belang

Ondanks de ondertekening van het verdrag is snelle ratificatie nu essentieel. Het verdrag zal pas in werking treden zodra 60 landen het hebben geratificeerd. België, samen met partners zoals Costa Rica en de Europese Unie, is vastbesloten om dit aantal snel te bereiken.

Een woord van de minister

Minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne, benadrukte het belang van de oceaan voor ons voortbestaan. “Onze oceanen zijn van onschatbare waarde. Hun bescherming is niet alleen een ecologische verantwoordelijkheid, maar ook een essentiële stap voor de toekomst van onze kinderen,” zei hij.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )