België en de Gates Stichting: hernieuwde toewijding voor gezondheidszorg in Afrika

België en de Bill & Melinda Gates Stichting hebben hun samenwerking verlengd om de gezondheidszorgsystemen in Afrika te versterken. De focus ligt op lokaal eigenaarschap, wederzijdse verantwoordelijkheid en de bestrijding van ziektes zoals malaria en de slaapziekte.

Bundeling van krachten voor de toekomst

Op 11 oktober in Brussel, markeerde een plechtig moment de voortzetting van een bijzonder partnerschap. Minister Caroline Gennez, namens de Belgische regering, en Bill Gates, namens de Bill & Melinda Gates Stichting, hebben een nieuw Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. De kern van deze overeenkomst? Het verder versterken van de gezondheidszorgsystemen in landen ten zuiden van de Sahara, zodat iedereen, ongeacht inkomen, toegang heeft tot eerlijke en kwalitatieve gezondheidszorg.

Gezamenlijke principes en doelen

Het is van essentieel belang dat de ondersteuning in lijn is met de behoeften en wensen van de lokale gemeenschappen. Er wordt daarom speciale nadruk gelegd op de principes van lokaal eigenaarschap, wederzijdse verantwoordelijkheid, gendergelijkheid en klimaatbewustzijn. Hierbij is de samenhang met bestaande initiatieven, uitgevoerd door Team Europe en multilaterale actoren, cruciaal.

De focus ligt niet alleen op de strijd tegen ziektes zoals malaria, maar ook op de algemene verbetering van de gezondheidszorg. De Bill & Melinda Gates Stichting en België zetten zich samen in voor de bestrijding van verwaarloosde tropische ziektes, zoals de slaapziekte in de Democratische Republiek Congo – een ziekte waarvan het doel is deze tegen 2030 volledig uit te bannen.

Stemmen uit het veld

Minister Caroline Gennez benadrukte: “Het gaat niet enkel om medicijnen en vaccins. Het is van belang dat we de gehele gezondheidssystemen versterken. Dit omvat onder andere spoedhulp, kraamzorg, laboratoriumdiensten en opleidingen. Alleen op deze manier kan de gezondheid van de Afrikaanse bevolking werkelijk verbeteren.”

Bill Gates voegde eraan toe: “Samenwerking is essentieel om de meest kwetsbaren te bereiken en hen toegang te geven tot kwalitatieve gezondheidszorg en innovatieve middelen.”

Een voortzetting van een belofte

De nieuwe overeenkomst bouwt voort op een eerdere vijfjarige overeenkomst, die liep van februari 2018 tot februari 2023. Deze was met name gericht op het bestrijden van de slaapziekte in de Democratische Republiek Congo.

Implementatie via Belgische kanalen

Tot 2028 zal de hernieuwde samenwerking voornamelijk worden uitgevoerd via het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Beiden zijn gerenommeerd voor hun expertise en inzet.

Deze samenwerking is niet enkel gericht op gezondheidszorg, maar staat ook open voor andere sectoren binnen de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Samen zullen ze technische ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat investeringen effectief en efficiënt worden ingezet.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be