Bart Tommelein wil vastgoedparasieten aanpakken: een aanhoudend offensief tegen leegstaande panden

Stad Oostende intensiveert de aanpak van leegstand en verkrotting door de tarieven van aanslagbiljetten te verhogen. Dit komt na de realisatie dat sommige panden al tot 17 jaar onbenut en in verval zijn. Het stadsbestuur roept op tot samenwerking om oplossingen te vinden en Oostende te verbeteren.

Oostende, Stadhuisplein

Stad Oostende is vastberaden om de spookpanden die als littekens in het stedelijk landschap staan, aan te pakken. Met aangescherpte maatregelen en hogere belastingtarieven wil de stad de aloude kwaal van leegstand en verkrotting uitroeien.

Een doordachte strategie

Decennialang blijft Oostende de strijd aangaan met langdurige leegstand, verwaarlozing en onbewoonbaarheid van panden. Dit beleid werd recentelijk aangescherpt. De wijzigingen zijn tweeledig: eigenaren krijgen nu een jaar respijt om een toekomst voor hun pand uit te stippelen, zonder dat zij daarvoor onmiddellijk grote renovatie-investeringen moeten doen. Na dit jaar kunnen ze additionele vrijstellingen aanvragen, bijvoorbeeld wanneer een pand grondige renovaties nodig heeft en de werkzaamheden reeds lopen.

Een helpende hand

Schepen van Wonen, Kurt Claeys, onderstreept de evenwichtige benadering van het stadsbestuur. “We voeren een beleid dat tegelijkertijd menselijk en vastberaden is. Onze stadsdiensten werken onophoudelijk om hen die het nodig hebben te ondersteunen. We nodigen alle inwoners uit om samen te werken, hand in hand, om passende oplossingen te vinden.”

De aanpak van vastgoedparasieten

Helaas zijn er in Oostende nog steeds eigendommen die al bijna twee decennia, tot wel 17 jaar, verkommeren. Wanneer eigenaren inactief blijven en liever jaarlijkse belastingen betalen, lijkt de stad met handen en voeten gebonden. Om deze stagnatie te doorbreken, werd er besloten om na vijf jaar de belastingen te verhogen; een vijfvoud van het oorspronkelijke tarief. Deze nieuwe heffingen zijn bedoeld om een krachtig signaal af te geven.

Burgemeester Bart Tommelein sprak met een duidelijke boodschap: “Dergelijke panden zijn een broedplaats voor onveiligheid, vuil en criminaliteit. Het effect is niet alleen voelbaar voor directe buren, maar beïnvloedt de hele stedelijke gemeenschap. We kunnen en zullen dergelijke verwaarlozing niet tolereren.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het stadsbestuur begrijpt dat er diverse redenen kunnen zijn waardoor eigenaren hun panden niet direct kunnen opknappen. Er is dan ook een mogelijkheid tot bezwaar, inclusief een hoorzitting. De burgemeester en de schepen roepen op tot actie: “Negeer een aanslagbiljet niet, maar neem contact op met de Stad. Samen werken we aan een veiliger, mooier en aangenamer Oostende.”

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )