Bakkerij “De Torre” voorop in de zoete trend: de Crompouce

Bakkerij “De Torre” in Koekelare, onder leiding van Rafael Borra, heeft de trend van de ‘Crompouce’ omarmd, een mix van een croissant en een tompouce. De crompouce werd een sociale media sensatie in 2023 en werd gevolgd door de sûkerpoes.

Innovatie in Koekelare

In het hart van Koekelare staat Bakkerij “De Torre”, gerund door de visionaire bakker Rafaël Borra. Borra, bekend om zijn flair voor het oppikken van de nieuwste trends, heeft nu een lokale sensatie veroorzaakt met de ‘Crompouce’.

Een rage geboren uit sociale media

Deze zoete verleiding, een ingenieuze mix van een croissant en een tompouce, is in 2023 uitgegroeid tot een ware hype op socialemediaplatforms, met name TikTok. De crompouce, waarvoor croissantdeeg in plaats van bladerdeeg wordt gebruikt, vormt een harmonieuze symfonie van smaken met zijn vulling van banketbakkersroom, bekroond met een laagje roze glazuur.

De uitdagingen van innovatie

Echter, het zachtere croissantdeeg stelt bakkers voor een uitdaging: de room heeft de neiging om door te lekken. Deze culinaire creatie werd oorspronkelijk samengesteld door Bammetje Bakery uit Utrecht in 2020 en verkreeg nationale bekendheid toen Bakker van Maanen uit Katwijk het in 2023 op TikTok introduceerde.

Een nieuwe trend: de sûkerpoes

De crompouce-rage werd opgevolgd door de sûkerpoes uit Friesland, een evenzo verleidelijk gebakje bestaande uit twee plakken suikerbrood met room ertussen, de bovenste plak gedoopt in roze chocolade. Kek Mama tijdschrift eerde de crompouce als de lekkernij van het jaar 2023.

Juridische strijd om originaliteit

Op 15 november 2023 kwam de oorspronkelijke maker van de crompouce in opstand tegen imitaties door onder andere supermarkten. Juridische stappen volgden, wat leidde tot een naamsverandering in sommige winkels naar ‘Tompouce Croissant’. Hoewel er geen octrooi op het product zelf is, bestaat er wel een merkrecht op de naam ‘crompouce’.

Een trend zet zich voort

Rafaêl Borra, de pionier in Koekelare, was een van de eersten die deze hype naar zijn bakkerij bracht. Zijn succes inspireerde al snel vele andere bakkers in Nederland.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be