Klim van kosten: Winkelkar een derde duurder dan twee jaar geleden

In de afgelopen twee jaar is de kost van een winkelkar met 29 procent gestegen, onthult Testaankoop. Vooral groenten, dierenvoeding en diepvriesproducten werden duurder, terwijl de prijzen van vlees, alcoholische dranken en brood minder sterk stegen. Deze inflatie weerspiegelt een wereldwijde trend van stijgende levenskosten, die niet altijd overeenkomt met de dalende prijzen op internationale markten. Het artikel onderzoekt deze discrepantie en de uitdagingen die consumenten hierdoor ervaren.

Diksmuide, 8 januari 2024, 09:30

Versnelling van de voedselinflatie

Terwijl de wereld zich wentelt in de onzekerheden van economische cycli, blijkt uit recente gegevens dat de last van de burger zwaarder weegt. Een toename van 1/3 in de kosten van een winkelkar in twee jaar tijd verhaalt de stille strijd van de consument tegen de stijgende prijzen. Deze bevindingen, verzameld door consumentenorganisatie Testaankoop werden 4 dagen geleden nog door hen op rond de 29 procent geraamd. Ze werpen een licht op de aanhoudende klim van kosten in het dagelijks leven.

De prijs van het alledaagse

Gedurende meer dan twee jaar heeft Testaankoop de prijzen van 3.000 producten bij zeven supermarktketens gemonitord. In december waren deze prijzen 8,1 procent hoger dan het voorgaande jaar, een vertraging van de inflatie na een hoogtepunt in maart. Echter, de uitschieters onderstrepen de variabiliteit van de markt: groenten, dierenvoeding en diepvriesproducten hebben aanzienlijke prijsverhogingen gezien, terwijl vlees, alcoholische dranken en brood relatief stabiel bleven.

De discrepantie tussen markt en mand

Het verhaal gaat dieper dan de cijfers aan het oppervlak. Ondanks een wereldwijde daling in grondstofprijzen, zien consumenten deze afname niet terug in hun dagelijkse aankopen. Plantaardige oliën, halfvolle melk, en jonge gouda blijven voorbeelden van producten waar de daling van internationale marktprijzen niet resoneert met de prijs in de winkelkar.

Een voortdurende strijd voor stabiliteit

Het verhaal van de winkelkar is meer dan een reeks cijfers. Het weerspiegelt de strijd van huishoudens tegen een onvoorspelbare economie. Met een kritische blik op de discrepantie tussen markt en mand, blijft de vraag hoe lang deze trend zal voortduren en welke strategieën kunnen worden aangewend om de last op de burger te verlichten.

Tekst door: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be