Nieuwe sorteerregels: een stap naar een duurzame toekomst…

Vanaf 1 januari 2024 zijn alle bedrijven verplicht om keukenafval en etensresten te scheiden van restafval. Deze maatregel, in lijn met EU-richtlijnen, is bedoeld om de milieu-impact van voedselverspilling te verminderen en bij te dragen aan een circulaire economie. Bedrijven worden aangemoedigd om zich voor te bereiden door geschikte containers te bestellen en personeel te informeren.

Vanaf de eerste dag van 2024 zullen alle bedrijven in Europa een significante verandering in hun afvalbeheer ervaren. In lijn met een nieuwe EU-richtlijn, wordt het scheiden van keukenafval en etensresten van het restafval een verplichte taak voor alle bedrijven, ongeacht hun grootte of de aard van hun diensten. Deze maatregel is een directe reactie op de dringende noodzaak om de hoeveelheid restafval die verbrand wordt te verminderen en de klimaatimpact van voedselverspilling, die jaarlijks resulteert in een uitstoot van 678.000 ton CO2, aan te pakken.

Een duurzame toekomst tegemoet

Deze nieuwe regelgeving is niet zomaar een verandering; het is een oproep tot actie voor alle bedrijven om een actieve rol te spelen in het verminderen van de milieu-impact. Door keukenafval en etensresten zorgvuldig te sorteren, kunnen bedrijven bijdragen aan de productie van waardevolle compost of het genereren van energie, in plaats van deze potentieel nuttige materialen te verbranden.

Hoe te beginnen met sorteren?

Het lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar de overgang naar deze nieuwe manier van afvalbeheer kan soepel verlopen met de juiste tools en informatie. Bedrijven worden aangemoedigd om contact op te nemen met afvalbeheeradviseurs voor advies over de meest geschikte afzet- of rolcontainers voor hun specifieke behoeften. Het bepalen van de juiste inzamelfrequentie en capaciteit van containers is cruciaal om te voldoen aan de nieuwe regelgeving zonder de bedrijfsvoering te verstoren. Bovendien is het essentieel om personeel te informeren en te betrekken bij dit nieuwe sorteerproject door duidelijke sorteerwijzers te voorzien.

Samen voor een afvalvrije toekomst

Deze nieuwe wetgeving is niet alleen een verplichting maar ook een kans voor bedrijven om bij te dragen aan een duurzamere en circulaire toekomst. Het is een stap naar een wereld waarin afval niet langer bestaat, maar een bron is voor nieuwe materialen en energie. Met de juiste inzet en middelen kan elk bedrijf een positieve bijdrage leveren aan deze beweging.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be