Een toekomst van duurzame energie: Poperinge zet de toon

Poperinge neemt een baanbrekende stap in duurzame energie door een samenwerkingsproject tussen AGB De Kouter en lokale scholen. Dit project, gericht op energiedelen en het gebruik van natuurlijke bronnen zoals de Vleterbeek, streeft naar klimaatneutrale gebouwen in lijn met de Vlaamse renovatiestrategie.

Poperinge, 1 december, 08:00 uur – In het hart van Poperinge ontvouwt zich een baanbrekend initiatief dat de manier waarop we denken over energieconsumptie en duurzaamheid in stedelijke omgevingen zou kunnen veranderen. AGB De Kouter, in samenwerking met lokale scholengroepen, heeft een ambitieus plan onthuld om een energiedeelnetwerk op te zetten, gebruikmakend van de natuurlijke bronnen en de nieuwste technologieën. Dit project, dat zich afspeelt op de historische Vroonhofsite, belooft een nieuwe bladzijde om te slaan in de geschiedenis van stedelijke energiebeheer.

Een netwerk van samenwerking

De kern van dit project is de samenwerking tussen AGB De Kouter en drie prominente scholengroepen in de regio: Vrij Secundair Onderwijs Poperinge Sint-Bertinus, vzw Katholieke Basisscholen Regio Poperinge en GO! Scholengroep Inspira. Deze unieke alliantie, die de krachten bundelt op het gebied van energieconsumptie en -productie, is een primeur voor de regio. Het doel is om een synergie te creëren waarbij de energiebehoeften van de scholen en de stadsgebouwen elkaar aanvullen en versterken.

De rol van de Vleterbeek

Een opmerkelijk aspect van dit project is de integratie van de Vleterbeek als een natuurlijke schakel in het energienetwerk. Deze waterloop, die door het hart van de stad stroomt, wordt een fysieke en symbolische verbinding tussen de verschillende entiteiten. Het gebruik van de Vleterbeek als een natuurlijke energiebron onderstreept de toewijding van Poperinge aan ecologische en duurzame oplossingen.

Naar een klimaatneutrale toekomst

De ambitie van Poperinge gaat verder dan alleen energiedelen. Het project is een stap richting het realiseren van klimaatneutrale gebouwen, in lijn met de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie. Deze strategie streeft ernaar om tegen 2045 alle publieke gebouwen vrij van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot te hebben. Voor semi-publieke gebouwen zoals scholen is de deadline gesteld op 2050.

Financiële steun en toekomstvisie

Dit vooruitstrevende project heeft de aandacht getrokken van de provincie West-Vlaanderen, die financiële steun heeft toegezegd in het kader van het programma ‘Wij zijn energiek Westhoek’. Met een budget van 40.000 euro, gepland voor 2024, staat Poperinge op de drempel van een nieuwe, duurzamere toekomst.

Contactinformatie

Voor meer informatie over dit project kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de omgevingsdienst van Poperinge. De dienst is gevestigd op Veurnestraat 22, 8970 Poperinge, bereikbaar via telefoonnummer +32 57 346 286 of per e-mail via omgevingsdienst@poperinge.be.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be