Club Brugge’s erfgoed veiliggesteld: unieke samenwerking met Stadsarchief Brugge

Op 10 november 2023 tekende de Club Brugge Foundation een overeenkomst met het Stadsarchief Brugge voor de langdurige bewaring van het clubarchief. Dit besluit garandeert de bescherming van het rijke erfgoed van Club Brugge, inclusief een toekomstig Club Museum, wat het belang onderstreept voor zowel de stad Brugge als de Belgische sportgeschiedenis.

Brugge, Stadsarchief

In een historisch besluit heeft de Club Brugge Foundation besloten haar rijke papieren en audiovisueel archief in langdurige bewaring te geven aan het Stadsarchief Brugge. Deze samenwerking, die op vrijdag 10 november 2023 officieel werd bezegeld, verzekert de toekomst van een uniek stuk Brugs erfgoed, zoals burgemeester Dirk De fauw benadrukt.

Een voetbalgeschiedenis met diepe wortels

Club Brugge KV, een naam die resoneert in zowel de Belgische als internationale voetbalwereld, herbergt een geschiedenis die teruggaat tot 13 november 1891. Als een van de oudste voetbalclubs van België, heeft Club Brugge door de jaren heen 18 landstitels, 11 Belgische voetbalbekers, en 17 supercups verzameld. Daarnaast schitterde de club in twee Europacupfinales en talrijke andere Europese wedstrijden, waardoor de club tienduizenden mensen heeft begeesterd.

Een archief dat de tijd overstijgt

Het archief van Club Brugge is een schatkist vol historische documenten, variërend van notulen van bestuursvergaderingen tot uitgaves van het Blauw Zwart Magazine, beginnend vanaf de jaren 1950. Het bevat ook unieke boekjes van Europese wedstrijden, waaronder die van de legendarische Europacupfinales tegen Liverpool FC. Daarnaast zijn er dossiers met statistieken, videocassettes met zeldzaam beeldmateriaal, correspondentie, foto’s, en krantenartikelen.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock benadrukt het belang van dit archief niet alleen voor Brugge, maar voor de gehele Belgische voetbal- en sportwereld.

Toekomstplannen: een nieuw Club Museum

De overdracht van het archief aan het Stadsarchief is een sleutelstap in een breder traject om het erfgoed van Club Brugge KV, waaronder bekers, vaantjes, en truitjes, te behouden. Peter Gheysen van de Club Brugge Foundation deelt de ambitie voor een nieuw Club Museum, mogelijk het grootste voetbalmuseum van België, waarin het publiek de rijke geschiedenis van de club kan beleven.

Een team van gedreven vrijwilligers, onder leiding van erfgoedarchivaris Dieter Viaene en met ondersteuning van Erfgoedcel Brugge, werkt wekelijks aan de inventarisatie van de erfgoedobjecten. Dit team, bestaande uit professionals en liefhebbers met een groot blauwzwart hart, werkt samen voor een duurzame toekomst van Club Brugge’s erfgoed.

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be