Fluisteringen van de IJzer in Diksmuide

‘Fluisteringen van de IJzer’ nodigt lezers uit op zondag 12 november bij O.C. Walnes voor de boekpresentatie van ‘De IJzervloed’, een roman die het verhaal vertelt van een monumentale overstroming in de IJzervallei en het leven van Roel van Vijfhuizen, een boer wiens bestaan onlosmakelijk verbonden is met het water.

In de ongerepte schoot van de Westhoek, waar de IJzer zich een weg baant door het land, daar wordt de geschiedenis niet enkel geleefd maar ook verteld. Het is op deze historische grond dat Jan Huyghe, een wever van woorden, zijn nieuwste literaire schepping presenteert: ‘De IJzervloed’. Een episch relaas dat de zielenroerselen van een gemeenschap blootlegt, geteisterd door de elementen.

Een odyssee door de tijd

Op zondag 12 november 2023, als de klok 10:30 slaat, zal in O.C. Walnes te Woumen een literaire bijeenkomst plaatsvinden die de geest van de streek doet herleven. Hier, op de Iepersteenweg, waar de echo’s van het verleden nooit echt verstommen, wordt de inkom vrijgegeven om getuige te zijn van een verhaal dat zich ontvouwt.

Dialoog met de geschiedenis

In een gesprek dat de pagina’s overstijgt, zullen de woorden van Jan Huyghe resoneren, gesteld tegen het decor van een onvergetelijke Kerstmis in 1993. Het is een tijdreis, georkestreerd door interviewer Stefaan Kempynck, waarbij de auteur en zijn hoofdpersonage Geert Leeman in dialoog treden. Het boek wordt niet alleen besproken maar komt tot leven door de stem van zijn schepper.

De ziel van de IJzervloed

Deze roman is geen stille getuige van de tijd. Het is een verhaal dat zich rond de IJzerbroeken wikkelt, met de Blankaartvijver als stille wachter op de achtergrond. Hier vindt men Roel van Vijfhuizen, de jonge boer wiens leven en levenswerk met het ritme van het water kloppen. Een man die als geen ander weet wat het betekent om in de broeklanden te leven, waar water zowel vriend als vijand is.

Een verleden leven

Het boek is een mozaïek van levens en tijden, een lappendeken van herinneringen. Van de eerste generaties die het land bewerkten tot de recente veranderingen in waterbeheer, schetst Huyghe een portret van de IJzervallei. Het is een portret van de streek, gevormd door mensen zoals sheriff-gardechasse Pette van de Schute en het gezin Leeman, wiens ware ervaringen de basis vormden voor dit literaire werk.

De waterdans

De IJzervallei, met zijn veranderende waterbeheer en eeuwige uitdagingen, blijft een plek waar de dans met de natuur een delicate pas de deux is. Het is deze dans die Jan Huyghe met een rijke tapestrie van woorden heeft vastgelegd, een dans die nog lang na het wijken van het water zal doorgaan.

Na afloop van deze literaire symfonie is er ruimte voor de lezer om een eigen stukje van de IJzervallei mee naar huis te nemen, in de vorm van dit boek, door de auteur zelf gesigneerd.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be – bron: Bewonersplatform ‘De Blankaartklok’ – Bertrand Vande Ginste