De toekomst van Vlaamse gronden: een groene droom

De Vlaamse Regering, onder leiding van minister Zuhal Demir, heeft op 20 oktober 2023 beslissingen genomen over verschillende groene initiatieven. Van het landinrichtingsproject in de Vlaamse Ardennen tot droogtemaatregelen in Sint-Genesius-Rode en beleidswijzigingen rond bodembescherming en energie, is er een duidelijke visie op een duurzaam Vlaanderen.

Een nieuwe fase voor de Vlaamse Ardennen

20 oktober 2023 – Op initiatief van Vlaams minister Zuhal Demir, heeft de Vlaamse Regering een monumentale stap gezet. Ze bekrachtigt de eerste fase van het landinrichtingsproject ‘Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen’. Met een overvloedige subsidie van bijna 10 miljoen euro, belicht dit project de prachtige steden Oudenaarde en Ronse, samen met de pittoreske gemeenten Kluisbergen en Maarkedal, wat neerkomt op een adembenemende oppervlakte van ongeveer 9.700 ha.

Dit plan belooft niet alleen een uitbreiding van het boslandschap, maar pakt ook de erosieproblemen aan, voert een weerbestendig waterbeheer door, en accentueert het unieke cultuurlandschap van de Vlaamse Ardennen. Het project gaat verder dan alleen de natuur: het beoogt ook de recreatieve toegankelijkheid voor bezoekers te optimaliseren, en zet in op ecologisch herstel en een flankerend landbouwbeleid.

Ademruimte voor Sint-Genesius-Rode

Het verheffende initiatief strekt zich ook uit tot de gemeente Sint-Genesius-Rode. Met een gulle subsidie van meer dan 800.000 euro wordt hier het fundament gelegd voor cruciale droogtemaatregelen binnen de Molenbeekvallei. Een voormalig stortgebied zal plaatsmaken voor een hernieuwde, levendige Kwadebeek. Deze transformatie zal bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast in nabijgelegen dorpen. Dit meesterlijke plan zal niet alleen de levenskwaliteit van de inwoners verhogen, maar ook een positieve impact hebben op het ecosysteem.

Bescherming en sanering van onze bodem

De Vlaamse Regering heeft eveneens het vizier gericht op een herziening van het Vlaams reglement voor de bodemsanering en de -bescherming. Na uitvoerig overleg met verschillende adviesraden, worden er maatregelen genomen omtrent het gebruik van PFAS-houdend blusschuim en andere zorgwekkende kwesties. De bescherming van onze bodem blijft een topprioriteit.

Energie in transitie

Ten slotte waait er ook een frisse wind op het gebied van energie. De regering plant een reeks wijzigingen die variëren van netbeheer tot groene stroominitiatieven. Het is een duidelijk signaal dat Vlaanderen zich inzet voor een duurzame en innovatieve toekomst.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )