De nieuwe wind van Langemark-Poelkapelle: een samenspel van kracht en visie

Wind van vernieuwing

Wanneer men de naam Langemark-Poelkapelle hoort, denkt men wellicht aan de rijke geschiedenis en het idyllische landschap. Maar op deze specifieke ochtend in het gemeentehuis waar 200 nieuwe inwoners werden ontvangen, werd duidelijk dat er een nieuwe wind waait, een wind van vernieuwing, saamhorigheid en ongeëvenaarde samenwerking tussen de beleidsmensen.

Langemark-Poelkapelle, een gemeente met een rijke historie, staat op deze ochtend in het teken van een bijzondere bijeenkomst. Nieuwe inwoners werden in het gemeentehuis uitgenodigd voor een ontbijt, maar kregen veel meer dan een maaltijd voorgeschoteld. Ze kregen een inkijk in de ziel van hun nieuwe thuis, dankzij de unieke aanpak van het gemeentebestuur.

Een bijzondere teamgeest

Waar in vele gemeenten slechts enkelen het woord nemen, stapten hier alle schepenen en de burgemeester naar voren om hun visie en plannen te delen. Dit illustreert de bijzondere teamgeest in Langemark-Poelkapelle. Het College van Burgemeester en Schepenen, dat de beslissingen van de Gemeenteraad uitvoert en het dagelijks bestuur van de gemeente op zich neemt, is een prachtig voorbeeld van hoe een team kan functioneren. Ze vergaderen wekelijks op maandagmiddag in het gemeentehuis, ver weg van het publieke oog, maar altijd met de belangen van de gemeenschap in het achterhoofd.

Het kloppende hart

Het College van Burgemeester en Schepenen is het kloppend hart van deze transformatie. In plaats van vast te houden aan oude tradities en werkwijzen, hebben ze een frisse, dynamische benadering geïntroduceerd die de inwoners van de gemeente ten goede komt.

Dominique Cool, de burgemeester van N-VA, is meer dan alleen een figuur aan het roer. Hij belichaamt de nieuwe geest van Langemark-Poelkapelle met zijn brede visie en zijn onvermoeibare streven naar uitmuntendheid in elk van zijn bevoegdheden. Hij ziet veiligheid niet alleen als een taak, maar als een belofte aan zijn burgers; financiën niet als cijfers, maar als een weerspiegeling van de welvaart van de gemeente.

Naast hem staat Laurent Hoornaert van TOPE 8920, de 1ste schepen. Laurent is een voorbeeld van hoe passie en ambt kunnen samensmelten. Of het nu gaat om het bevorderen van lokale economie, het beschermen van de natuur, of het vieren van cultuur, hij doet het met een verfrissende energie die inspireert.

Jean-Marie Callewaert van Vooruit, de 2de schepen, is de stille kracht achter veel van de fysieke transformaties in de gemeente. Van groene projecten tot sportfaciliteiten, zijn visie is duidelijk: een gezonde, actieve en verbonden gemeenschap.

Peter Vantomme van N-VA, de 3de schepen, kijkt naar de toekomst. Zijn focus op onderwijs en jeugd, evenals zijn toewijding aan milieu en energie, suggereert een toekomst waarin Langemark-Poelkapelle niet alleen floreert, maar ook een voorbeeld is voor anderen.

En dan is er Heidi Coppenolle van N-VA, de 4de schepen. Haar toewijding aan sociale zaken, ouderzorg en kinderopvang toont een diepe betrokkenheid bij de meest kwetsbaren in de samenleving, een teken van een gemeente met een hart.

Samenspel tussen leiders

Het samenspel tussen deze leiders is opmerkelijk. Waar men in andere gemeenten strijd en verdeeldheid zou kunnen vinden, ziet men hier een harmonieuze samenwerking. Ze vullen elkaar aan, leren van elkaar, en bovenal streven ze samen naar het gemeenschappelijke doel: het welzijn van Langemark-Poelkapelle en haar inwoners. De nieuwe wind die door Langemark-Poelkapelle waait, is er een van positieve verandering, gedreven door leiders die niet alleen bekwaam zijn in hun ambt, maar ook diep toegewijd zijn aan hun gemeenschap. En als deze ochtend in het gemeentehuis iets heeft bewezen, is het dat de toekomst van Langemark-Poelkapelle in uitstekende handen is.

Van Brussel naar Langemark-Poelkapelle: Een Kameroense familie vindt zijn thuis

Het is een ongewoon zicht: vier Kameroeners die van het bruisende leven in Brussel naar het rustige en pittoreske Langemark-Poelkapelle verhuizen. Maar voor Manon, Geraldine, Blessing en Beni, allen familie van elkaar, is deze verhuizing meer dan alleen een geografische verschuiving. Het is een reis naar een plek waar ze zowel individueel als gezin kunnen bloeien.

Manon, de 1m81 grote dochter vertelt met een glinstering in haar ogen: “De stedelijke jungle van Brussel had zijn charmes, maar hier in Langemark-Poelkapelle voelen we een diepe verbondenheid met de aarde en de mensen. Het is alsof we terugkeren naar onze Kameroense wortels, waar gemeenschap en landbouw en natuur centraal staan in het leven.”

Geraldine, de matriarch van de familie, voegt toe: “De overgang was eerst overweldigend. Maar de warmte van de mensen hier heeft het verschil gemaakt. Het is alsof we een uitgestrekte familie hebben gevonden die verder gaat dan onze eigen bloedbanden. De veiligheid en netheid van deze gemeente zijn ongekend.”

Blessing, de jongere dochter, glimlacht terwijl zij zegt: “Ik had eerst twijfels, maar nu ben ik verliefd op deze plek. De vriendschappen die ik hier heb gesmeed en de rust die deze gemeente uitstraalt, hebben me doen inzien dat dit echt ons thuis is.”

Beni, de energieke zoon, knikt instemmend: “Ik voelde meteen een connectie met deze plek. De sociale cohesie en het respect dat de inwoners tonen, herinneren me aan ons leven in Kameroen. We zijn hier niet alleen goed ontvangen, maar echt opgenomen in de gemeenschap.”

Ondanks de geografische en culturele verschillen tussen Kameroen en België, heeft deze hechte familie een thuis gevonden in Langemark-Poelkapelle. Hun verhaal is een getuigenis van de universele menselijke zoektocht naar gemeenschap, verbondenheid en een plek om te noemen ’thuis’.

Deze Kameroense familie, met hun rijke culturele erfgoed en diepe familiebanden, heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan Langemark-Poelkapelle, waar ze zeer goed overeen komen met hun buren. Ze zijn een levend voorbeeld van hoe diversiteit kan bijdragen aan de rijkdom en kracht van een gemeenschap. En omdat er zoveel volk kwam opdagen, moest er twee keer een presentatie plaatsgrijpen. We mogen het nu met zekerheid zeggen: Langemark-Poelkapelle is in goede handen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be