Verdieping in gelijke kansen: een herziening van het Vlaamse beleid

De Vlaamse regering heeft een herziening van het Gelijkekansendecreet aangekondigd, waarbij de focus ligt op vier hoofdthema’s: antidiscriminatiebeleid, horizontaal gelijkekansenbeleid, erkenning van partnerorganisaties en toegankelijkheid van gebouwen.

07 oktober 2023 – De Vlaamse regering, onder leiding van viceminister-president Bart Somers en Vlaams minister Jo Brouns, heeft vandaag een nieuwe stap gezet in het versterken van het gelijkekansenbeleid in Vlaanderen.

Een grondige blik op antidiscriminatie

De herziening van het Gelijkekansendecreet spitst zich toe op een viertal cruciale thema’s. Een van de opvallendste punten betreft de verbeteringen op het gebied van antidiscriminatiebeleid. Met het oog op meer transparantie en een betere toepasbaarheid van het decreet, zullen deze wijzigingen het beleid in lijn brengen met het Unierecht.

Horizontaal gelijkekansenbeleid in dynamiek

Met een vernieuwde benadering van het horizontale gelijkekansenbeleid streeft de regering ernaar om het beleid te revitaliseren. Dit door alle relevante domeinen aan te moedigen en te ondersteunen in het propageren van gelijke kansen.

Erkenning van partnerorganisaties

In de herziene versie van het decreet wordt er specifiek aandacht besteed aan de erkenning van partnerorganisaties voor digitale inclusie. Deze erkenning zal ook lokale besturen ondersteunen bij het uitvoeren van hun eigen gelijkekansenbeleid.

Toegankelijkheid als prioriteit

Een ander opmerkelijk aspect van de herziening betreft de toegankelijkheid van gebouwen. De regering introduceert het concept van “toegankelijkheidsdeskundigen”. Deze experts zullen de taak hebben om te verzekeren dat vergunningsdossiers voldoen aan de normen van de toegankelijkheidsverordening. Bovendien zullen er strikte minimale eisen zijn voor gebouwen die open zijn voor het publiek.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be